Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Španělská tortilla de patatas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 30
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3604 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 104 g
Tuky 316 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tortilla patří mezi naše oblíbené recepty. Často ji dělám, když má přijít návštěva. Je sytá, ze základních surovin a neobyčejně dobrá,“ popisuje svůj oblíbený recept Kateřina Saint Germain (My Cooking Diary). Její slova musíme potvrdit, k přípravě španělské bramborové tortilly budete potřebovat jen 5 surovin a výsledek je vskutku lahodný.

Suroviny

oloupané
rostlinný olej 250 ml
vejce 6 ks
sůl 1 ČL

Postup

1

Brambory a cibuli nakrájejte na cca 2–3 mm tenké plátky – cibuli na půlkolečka a brambory podle velikosti: jsou-li menší, stačí na poloviny a pak na plátky, větší hlízy rozkrojte nejdřív na čtvrtiny a potom je nakrájejte na plátky.

2

Do menší pánve s vyšším okrajem nalijte větší množství oleje – mělo by jej být zhruba na 2 cm. Dostatek oleje zajistí, že v něm brambory budou ponořené a budou se smažit rovnoměrně. Rozpalte ho na nižší stupeň (olej musí bublat, ale není potřeba mít plotnu na plný výkon), vsypte cibuli a opékejte 3 minuty. 

3

Poté přidejte nakrájené brambory a zvolna smažte 15–20 minut, aby vše zezlátlo a brambory změkly.

4

Do větší misky rozklepněte vejce, osolte je a prošlehejte.

5

Opečenou směs brambor a cibule přendejte rovnou z pánve pomocí děrované naběračky do vajíček. Zamíchejte, misku zakryjte a nechte 15 minut odpočívat.

 

6

Z pánve slijte většinu oleje a nechte jen trošku na dně. Pánev rozpalte na středním stupni a nalijte do ní připravenou směs.

7

Nechte opékat 3–5 minut, poté na pánev přiložte větší talíř a tortillu na něj z pánve překlopte. Sesuňte ji z talíře zpět do pánve a opět opékejte 3–5 minut. Nebojte se tortillu otočit i ve chvíli, kdy je nahoře ještě vláčná. V pánvi si pak její tvar hezky srovnáte pomocí vařečky.

8

Výsledná tortilla by měla být propečená, ale přesto vláčná. Když ji jemně zmáčknete, měla by pružit. Bude-li pevná, bude uvnitř pravděpodobně trochu sušší.

NĚCO NAVÍC

  • K přípravě receptu je třeba větší množství oleje. Po použití ho ale můžete uschovat ve vhodné nádobě a použít příště opět na stejný nebo podobný recept opakovaně.
  • Do tortilly lze přidat čerstvé bylinky, pokud vám rostou na parapetu, nebo další zeleninu – mrkev, brokolici, hrášek, papriku, co zrovna máte a co rozpočet dovolí. Lupení či čerstvou zeleninu můžete podávat i jako přílohu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč