Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělští ptáčci podle Dřevikovského
Španělští ptáčci podle Dřevikovského
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

4.2/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3583 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 214 g
Tuky 145 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při redakční debatě o španělských ptáčcích jsme se zatoulali až k variantě z telecího masa, kterou nabízí František Dřevikovský v Novém kuchařském rádci (1935). Jeho předpis spíše než klasickým španelským ptáčkům odpovídá starým švábským masovým ptáčkům: telecí plátky jsou plněné nádivkou ze sekaného masa. Delikatesa je to ovšem ohromná!

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

telecí kýta 6 plátků
po cca 150 g
ančovičky (konzerva) 2 ks
2 ančovičkové (sardelové) řezy
česnek 1 stroužek
drcený
rýže dušená 3 PL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 špetka
čerstvá, nadrobno nakrájená
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 18 proužků
silné proužky + odřezy
nadrobno
pepř celý 4 kuličky
tymián sušený 1 špetka
na potření ptáčků
vývar
masový, na podlévání
voda 500 ml

Postup

1

Naklepejte 6 řízků z telecí kýty (po cca 150 g) a potřete 30 g másla utřenými se 2 sardelovými řezy. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na nádivku dobře promíchejte: po 150 g mletého vepřového a telecího masa, 1 stroužek česneku, drcený, 1 lžíci bílého vína, 3 lžíce dušené rýže, 20 g šunky, nakrájené nadrobno, špetku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky. Osolte a opepřete.

3

Nádivku rozdělte na 6 dílů, položte na řízky a zabalte ji. Na místě, kde se nachází konec stočeného řízku, protáhněte pomocí špikovací jehly – jako byste špikovali a šili zároveň – vždy 3 silné nudličky slaniny (celkem je pak potřeba 18 silných nudliček slaniny), aby se při dušení řízek nerozbaloval. Závitky lze také namísto toho převázat provázkem.

4

V širokém kastrolu vhodném do trouby s odřezky slaniny a s 30 g sádla opečte 1 cibuli, nadrobno, se 4 kuličkami pepře, 1–2 bobkovými listy a špetkou sušeného tymiánu. K cibuli přidejte 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku či 4 čerstvá rajská jablíčka, vložte ptáčky, potom každý ptáček potřete máslem a dejte do horké trouby odkryté opéct, pak je přiklopte a duste v troubě asi 1 hodinu, podle potřeby podlévejte masovým vývarem. Šťávu z nich vysmahněte na plotně, zaprašte 10 g hladké mouky, zalijte 500 ml vody, povařte asi 15 minut a proceďte na ptáčky – podle původního receptu, nebo nalijte na ptáčky, jak byla, jako my.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč