Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty se šunkou

Šunka je uzenářská lahůdka, bez které by v lahůdkářství chybělo hodně dobrot. Neexistoval šunkový chlebíček ani mnoho dalších pochoutek. Jedná se o masný výrobek, který se těší mimořádné oblibě po celém světě. Šunky existuje několik druhů. Ať už podle libovosti použitého masa, nebo podle způsobu výroby. Skvěle se hodí do studené kuchyně – na chlebíčky, jednohubky, do salátů, ale můžeme s nimi kouzlit i při vaření. Šunka se hodí například do těstovin, zapékaných jídel či k výrobě plněných knedlíků.

...

  

  • Šunka se vyrábí nejčastěji z vepřového, narazit však můžete i na šunku drůbeží nebo dokonce hovězí.
  • Nejvyšší jakostní třída šunky se nazývá "šunka nejvyšší jakosti", nižší třídu tvoří šunky "výběrové" a do nejnižší kategorie spadají šunky "standard".
  • Jakkost šunky podle české vyhlášky určuje podíl tzv. čisté svalové bílkoviny, laicky řečeno – libovost.
  • K výrobě šunky se obvykle vybírá kýta.
  • Z pohledu technologie výroby se šunky rozdělují na dušené nebo sušené.
  • Nejznámější dušenou šunkou je pražská šunka, hvězdami mezi sušenými jsou například španělské jamón Serrano, jamón Ibérico nebo italská prosciutto di Parma (parmská šunka) nebo Schwarzwaldská šunka, která se udí studeným kouřem.

Tradice šunky sahá hluboko do historie. Podle všeho s podobnými úpravami masa začali experimentovat už starověcí Římané a Keltové. Sušení masa totiž patřilo a patří mezi efektivní a relativně nenáročné způsoby konzervace masa. 


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč