Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Srílanské palačinky s vejci a kokosovým sambolem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3415 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 245 g
Tuky 198 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně jako na exotické dovolené! Palačinky ve tvaru mističky se jmenují hoppers a podávají se s pikantní kokosovou přílohou (pol sambol).

Suroviny

1 ČL
sušené droždí
hnědý cukr 1 ČL
mouka rýžová 200 g
+ na případné zahuštění těsta
kokosový olej
na opékání
vejce 6 ks
k podávání
Na kokosový sambol
zelená, nasekaná
chilli sušené ČL
mleté, podle chuti
najemno
2 ČL
vločky ze sušeného tuňáka lze vynechat
sůl
pepř
čerstvě mletý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaný
šťáva

Postup

1

Smíchejte droždí se 100 ml kokosového mléka a cukrem a vyšlehejte. Nechte 30 minut vzejít, pak přilijte zbylé kokosové mléko a 100 ml teplé vody. Rýžovou mouku prosejte do mísy a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj kokosový ‚kvásek‘ a metličkou šlehejte, až získáte řídké hladké těstíčko. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte přes noc v pokojové teplotě.

2

Na kokosový sambol vložte chilli papričku, mleté chilli, šalotky, rybí vločky, máte-li je, a 1 lžičku soli do mixéru a rozmixujte na pastu. Tu pak promíchejte s nastrouhaným kokosem, pepřem a limetovou šťávou. Zakryjte a uložte do chladu.

3

Na palačinky rozehřejte malý wok nebo pánvičku s vysokými stěnami nasucho na střední teplotu. Do těsta přidejte špetku soli a případně trochu vody na rozředění - těsto by hustotou mělo připomínat smetanu na vaření. Do pánvičky dejte lžíci kokosového oleje a kroužením jej rozlijte po pánvi. Nalijte do pánve sběračku těsta a krouživými pohyby ho rozlijte po dně i stěnách. Párkrát zakružte, aby se na stěnách vytvořila vrstvička těsta. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem a těsto se nechytá na stěny, vešlehejte do něj pár lžic rýžové mouky navíc.

4

Jakmile těsto na stěnách začíná tuhnout, rozklepněte na dno vejce a pánev přiklopte. Opékejte 3-4 minuty, až bílek ztuhne. Pomocí obracečky jemně vyndejte palačinku z pánve na talíř. Do pánve dejte další lžíci oleje a pokračujte do spotřebování těsta. Podávejte s kokosovým sambolem a chilli omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč