Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štólové šneky
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do dvou hodin Pro zkušené Na 10–12 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 772 g
Tuky 157 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuhle říkáme velmi povedená fúze! Milovaná vánoční štóla se sušeným ovocem a marcipánem ve formě hravých šneků bude chutnat celé rodině. 

Suroviny

kůra najemno nastrouhaná + z 1/2 vymačkaná šťáva
pomerančový likér 4 PL
Cointreau
sušené brusinky 85 g
sušené ovoce 85 g
směs podle chuti, může být i kandovaná citrusová kůra
+ navíc na podsypání
droždí sušené 14 g
2 balíčky
sůl ½ ČL
změklé + navíc na vymazání formy a pomazání šneků
vejce 1 ks
velikosti L
mléko 250 ml
teplé + v případě potřeby na polevu
slunečnicový olej
na vymazání mísy
pistácie 25 g
nasekané + navíc na posypání
Na ozdobení
rozpuštěné, na potření
na posypání

Postup

1

V malé misce smíchejte kůru a šťávu, Cointreau, brusinky a směs sušeného ovoce a nechte nasáknout.

2

Mezitím ve velké míse robota smíchejte mouku, droždí, krupicový cukr a muškátový oříšek. Přidejte ½ lžičky soli. Vejce rozšlehejte s teplým mlékem a nalijte na moučnou směs. Přidejte máslo. Pomocí hákového nástavce vypracujte měkké hladké těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky.

3

Velkou mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout 45 minut až 1 hodinu na teplém místě, až se těsto zdvojnásobí.

4

Zapékací mísu nebo hluboký plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozválejte na dlouhý pruh o rozměrech asi 70 x 18 cm. K namočenému ovoci přidejte pistácie a směs rozprostřete na těsto. Marcipán vyválejte do tvaru válečku o stejné délce jako je delší strana těsta. Váleček položte na okraj těsta a zaviňte. Zarovnejte konce zaříznutím, zbytek nakrájejte na stejně dlouhé špalíky a řeznou stranou nahoru je naskládejte do formy. Boky každého šneka pomažte máslem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut až 1 hodinu kynout.

5

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené šneky jako tradiční štólu hojně potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Nebo jako na fotce potřete hojně máslem a polijte polevou z moučkového cukru a trochy mléka a posypte sekanými pistáciemi.

Fotka a recept převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč