Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková jako burger

Svíčkovou můžete kdekoli a kdykoli? Pak je tohle recept pro vás, protože tuhle si můžete vzít kamkoli sebou! Je to totiž svíčková do ruky...

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Sendvič

Ingredience

    • 220g hrubé mouky + na poprášení
    • 10g čerstvého droždí
    • 1/2 lžičky moučkového cukru
    • 120ml mléka, vlažného
    • 1 velký žloutek
    • 1 lžička soli
    • hrst nasekané petrželky + na ozdobení
    • polohrubá mouka na podsypání

    NA DOKONČENÍ

    • hrst kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel v poměru 1:1:1) nakrájené na tenké nudličky julienne
    • 1 lžíce másla
    • 200g pomalu pečené hovězí svíčkové (viz Něco navíc)
    • omáčka (viz Něco navíc)
    • 4 lžičky nakládaných brusinek 

Příprava jídla

1 Mouku prosejte do mísy. Droždí rozmíchejte s cukrem, lžící mléka a trochou mouky z mísy a nechte v teple vzejít kvásek. Pak ho přelijte k mouce, přidejte žloutek, sůl, přilijte zbylé mléko a petrželku. Dobře prohněťte, těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a rukama vytvarujte kuličky. Pokud se těsto lepí, posypte si ruce polohrubou moukou. Kuličky nechte 10 minut odpočívat pod utěrkou. Potom vařte v páře cca 13 minut.

2 Zeleninu na dokončení orestujte na másle.

3 Uvařené knedlíky prokrojte a plňte plátky svíčkové, orestovanou zeleninou, svíčkovou omáčkou a brusinkami.

NĚCO NAVÍC

  • Svíčkovou vcelku zprudka opečte na pánvi ze všech stran, dejte do pekáče a pečte zakrytou v troubě vyhřáté na 120°C zhruba 2 hodiny. Krájejte na tenké příčné plátky. 
  • Na omáčku na 1 lžíci másla opečte po 50g nastrouhaného nebo nakrájeného celeru a mrkve a 20g petržele. Když začne zlátnout, přidejte 1 menší červenou cibuli, nakrájenou nahrubo, a 2 plátky slaniny, na kostičky. Osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu (čerstvého či sušeného), zalijte 250ml hovězího vývaru a zvolna vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak přidejte 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce crème fraîche nebo tučné zakysané smetany a důkladně rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kulajda à la ruské vejce

Španělský ptáček à la chlebíček

Fazolačka à la chili con carne

Přidat komentář