Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tabbouleh s mátovým labne

Neskutečně dobré a zároveň zdravé!

Vydání: 2015/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vykapání
Salát

Ingredience

    • 175g bulguru
    • 2 salátové okurky
    • 1/2 hrnku nasekané máty + hrst lístků na ozdobu
    • 1 salát little gem, nakrájený na jemné proužky
    • 5 jarních cibulek, nakrájených najemno
    • 1 lžíce citronové šťávy (nebo podle chuti)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 60ml panenského olivového oleje

    NA LABNE

    • 500g bílého jogurtu řeckého typu
    • 1/2 hrnku nasekané máty
    • 2–3 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžička mořské soli
    • 2 lžíce panenského olivového oleje

     

Příprava jídla

1 Den předem připravte mátový sýr labne. Rozmixujte 4 lžíce jogurtu s mátou, česnekem, solí a olejem. Směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte čtvercem mušelínu (jemnou fáčovinou nebo gázou) a cedník položte na mísu. Do středu čtverce dejte mátový jogurt. Okraje látky složte přes jogurt, navrch položte tácek nebo malý talířek (či kousek kartonu) a zatižte (třeba konzervou). Nechte v chladničce vykapávat 24 hodin (viz Něco navíc).

2 Druhý den dejte bulgur do velké mísy a zalijte ho velkým množstvím vroucí vody. Přikryjte a nechte 10–20 minut stát, dokud není měkký al dente (nebo připravte podle návodu na obalu). Pak slijte a nechte vykapat v cedníku či vyklopte na plech vyložený čistou utěrkou a nechte odsát přebytečnou vodu.

3 Okurky oloupejte, podélně rozpulte, a chcete-li, lžičkou odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky. V míse promíchejte bulgur, okurky, mátu, salát, jarní cibulku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Doplňte rozdrobeným sýrem labne a ihned podávejte, dokud je salát křupavý.

NĚCO NAVÍC

Sýr můžete nechat vykapávat až 3 dny – čím déle to bude trvat, tím bude tvrdší a soudržnější. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Melounový salát s mátou & fetou

Mátová omáčka s citronovou šťávou

Citronový krém

Mátový chlebíček s borůvkami

Křupavé placky & pesto z máty

Originální saláty 20x jinak

reklama

Přidat komentář