Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4008 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 555 g
Tuky 150 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký košíček plněný krémovou mléčnou rýží? Dokonale zralé šťavnaté ostružiny ovoněné citronovým tymiánem? Uf, z té kombinace se nám úplně zamotala hlava! Takový dezert si rozhodně necháme líbit. 

Suroviny

podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
z 1/2 citronu, v proužcích
sůl
rýže kulatozrnná 100 g
změklé, na vymazání formiček
Na těsto
vejce 2 ks
rozšlehaná
třtinový cukr 2 PL
mletý
sůl ½ ČL
rozpuštěné, zchladlé
mouka pohanková hladká 300 g
+ na podsypání
Na ostružiny
hnědý cukr 1 PL
citronový tymián 1 snítka
lístky odrhnuté

Postup

1

Vlijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte cukr, bobkový list a vanilkový lusk. Přiveďte těsně pod bod varu, pak stáhněte z ohně, přiklopte a nechte nejméně 15 minut stát, aby směs natáhla vůni koření. Máte-li čas, nechte koření ve směsi louhovat několik hodin.

2

Na těsto prošlehejte vejce, 40 ml vody, cukr, sůl a máslo. Postupně přidávejte pohankovou mouku. Na pomoučené pracovní ploše hněťte těsto, dokud nepřestane lepit, podle potřeby podsypte další moukou. Zabalte těsto do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.

3

Vylovte z mléčné směsi vanilkový lusk a bobkový list. Vložte citronovou kůru, špetku soli a rýži, promíchejte. Vařte na mírném ohni 1 hodinu, až je rýže měkká a kaše hustá. Během vaření míchejte. Z hotové kaše vyjměte kůru.

4

Předehřejte troubu na 175 °C. Vychlazené těsto vyjměte a na podsypané pracovní ploše rozválejte tak, abyste jím vyložili 8 formiček o průměru 10–12 cm. Vymažte každou formičku máslem, vložte do ní těsto a vytvarujte podle formy. Navrch každé položte pomačkaný pečicí papír, zatižte jej (např. suchými fazolemi) a 5 minut předpékejte na slepo. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte další 2 minuty. Do každé formy vložte asi 3 lžíce uvařené mléčné rýže a vraťte na 10 minut do trouby.

5

Do rendlíku vsypte ostružiny, cukr, podlijte trošku vody a 5 minut povařte. Okyselte podle chuti. Na každou tartaletku naložte ostružiny, pokapejte šťávou z ostružin a posypte lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč