Telecí maso je jemné, šťavnaté, dietní, ale v české kuchyni zatím dost nedoceněné. To musíme napravit! Díky této jednoduché upravě si ho určitě zamilujete na první ochutnání.
Suroviny
Postup
Maso z obou stran osolte a opepřete, pak ho protáhněte moukou a přebytečnou oklepejte. Odložte na talíř.
V pánvi o průměru 30 cm na středním až silném ohni rozehřejte 30 g másla a olej. Po dávkách vkládejte medailonky tak, aby pánev nebyla přeplněná. Opékejte celkově 3 minuty, jednou přitom obraťte. Přeneste na velký talíř či na plech a volně zakryjte alobalem, zatímco budete opékat zbývající maso. Podle potřeby přidejte další máslo a olej.
Až odložíte i poslední maso, opatrně do pánve vlijte víno a na středním až silném ohni ho svařte na poloviční objem (trvá to okolo 3 minut) a odškrabujte přitom přípečky ze dna. Pak vlijte vývar a vložte kolečka citronu, přiveďte k varu. Vařte zhruba 8 minut, aby omáčka zmenšila objem na polovinu. Pak přidejte zbývajících 30 g másla, citronovou šťávu, kapary a petrželku, osolte a opepřete. Odstavte a zakružte pánví, aby se máslo rozpustilo v omáčce.
Pomocí kleští vložte maso zpátky do pánve a obraťte je v omáčce a nechte prohřát, než je naaranžujete na talíře a přelijete omáčkou. Podávejte ihned, doplněné salátkem z polníčku, baby špenátu a rajčátek, podle chuti osolených, opepřených a zakapaných olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo.