Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Terina s uzeným úhořem

Luxusní terinka jako by vypadla z měšťanských kuchařek konce 19. století – její příprava je ale víc než jednoduchá! 

Vydání: 2016/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 terinu
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT20M
Opékání 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 1 uzený úhoř (cca 300g)
    • 2 jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na plátky
    • máslo na opékání
    • 500g brambor, uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
    • 4 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
    • listy polníčku a nakládané brusinky k podávání 

Příprava jídla

1 Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinářskou fólií. Uzeného úhoře opatrně stáhněte z kůže a zbavte ho kostí. Maso nakrájejte na větší kousky a polovinu jich vyskládejte na dno teriny.

2 Plátky jablek zlehka opékejte na másle asi 3 minuty a potom jich zatepla polovinu rozložte na úhoře. Lehce osolte.

3 Plátky brambor opékejte na másle s tymiánem dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Polovinu opečených brambor vyskládejte do teriny na jablka, osolte a opepřete.

4 Cibuli opékejte na másle se solí a pepřem do změknutí – zhruba 5 minut. Z poloviny potom udělejte další vrstvu a následně celý postup zopakujte ještě jednou s druhou polovinou připravených surovin.

5 Celou naplněnou formu zabalte do potravinářské fólie a zatižte, třeba malým prkénkem. Dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes) noc ztuhnout.

6 Vychlazenou terinku opatrně vyklopte z formy, krájejte na plátky a podávejte s lístky polníčku a s brusinkami.

NĚCO NAVÍC

Jestli máte raději uzené mořské ryby, zkuste do terinky zapracovat místo úhoře třeba kousky uzené makrely, ty před vrstvením pokapejte citronovou šťávou a lehce potřete hrubozrnnou hořčicí – získáte ostřejší verzi, kterou podávejte zdobenou výraznějším koprem a plátky biocitronu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečený úhoř v bylinkové strouhance

Přidat komentář