OBCHOD

Pečený úhoř v bylinkové strouhance

Záhadná a vzácná ryba s neobvyklým tvarem těla je luxusní pochoutkou, kterou stojí za to si dopřát, i přes její vyšší cenu.

Vydání: 2016/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 0:15
Maso

Ingredience

    • 1 úhoř, vykuchaný, zbavený hlavy a kůže
    • 1 biocitron + 4 na dokončení
    • 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, oloupané a nakrájené nahrubo
    • 1 malá cibule, oloupaná a přepůlená
    • 1 snítka tymiánu
    • hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 4 listy šalvěje, nasekané
    • 4 lžíce másla, rozpuštěného
    • vařené brambory maštěné máslem k podávání

    NA PAŽITKOVÝ DIP

    • 250g zakysané smetany
    • 3 lžíce nasekané pažitky
    • 2 lžičky citronové šťávy 

Příprava jídla

1 Rybu nakrájejte na špalíky (podkovy) silné 2–3cm. Do přiměřeně velkého kastrolu dejte přepůlený citron, kořenovou zeleninu, cibuli a tymián a vše zalijte vodou. Přiveďte k varu. Vložte porce ryby, ztlumte, přiklopte a nechte táhnout 5 minut. Potom je vyjměte, osolte, opepřete a nechte vychladnout.

2 Promíchejte přísady na pažitkový dip, osolte a opepřete a odložte do chladu.

3 Troubu předehřejte na 220°C. Strouhanku promíchejte s petrželkou a šalvějí. Kousky úhoře obalte v mouce, rozšlehaném vejci a pak v ochucené strouhance. Rozložte na plech vyložený pečicím papí- rem a pokapejte máslem. Vedle položte půlky citronu řeznou stranou dolů a pečte zhruba 15 minut dozlatova.

4 Po upečení rybu ihned pokapejte pečeným citronem a podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, pečeným citronem a s pažitkovým  dipem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Terina s uzeným úhořem

Přidat komentář