Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu
Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu

4.3/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2953 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 375 g
Tuky 90 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specifickou chuť jehněčího někde milují, u nás jí přespříliš neholdujeme. Při správné úpravě se ovšem jedná o opravdovou delikatesu. Ke slovu se dostává alespoň na Velikonoce.

Suroviny

vykostěná, o váze 2–2,5 kg (váha už bez kosti)
česnek 3 stroužky
oloupané
oregano 1 hrst
čerstvé lístky
tymián 1 hrst
čerstvé lístky
koriandr mletý 2 ČL
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
olivový olej panenský
trocha podle potřeby
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
med 2 PL
Na salát a na ozdobení
olivový olej panenský 2 PL
med 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na tenká půlkolečka
rukola 5 hrstí
petrželka 2 hrsti
kopr 2 hrsti
lze vynechat
ředkvičky 5 ks
nakrájené na tenká kolečka
řeřicha 1 bal
nastříhaná
K podávání
těstoviny 500 g
tarhoňa nebo perlový kuskus – uvařené podle návodu na obalu

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C. Z masa okrájejte blány. V sekáčku na potraviny či mixéru zpracujte česnek, oregano, tymián, koriandr, uzenou papriku, římský kmín, trochu oleje podle potřeby a sůl a pepř podle chuti. Směsí potřete maso všude, kde se dá, a svažte ho kuchyňským provázkem do pravidelného tvaru. V pekáči smíchejte ocet, vývar a med, osolte a opepřete. Do pekáče položte maso případným tukem vzhůru.

2

Pečte zhruba 4,5–5 hodin, aby maso bylo šťavnaté, propečené a jen se rozsýpalo. Průběžně přelévejte výpekem, popřípadě podlijte dalším vývarem či vodou. Než začnete maso trhat či krájet, nechte ho zhruba 30 minut odležet.

3

Těsně před podáváním prošlehejte v míse citronovou šťávu, olej a med. Osolte, opepřete, vmíchejte cibuli. Vsypte rukolu, petrželku, kopr podle chuti a ředkvičky, promíchejte. Maso zbavte provázku a natrhejte čistýma rukama či dvěma vidličkami, popřípadě nakrájejte. Na velký servírovací talíř či plochou mísu naaranžujte tarhoňu či kuskus, pokapejte výpekem z masa. Přidejte salát a na něj dejte maso, případně mírně promíchejte. Pokapejte výpekem. Posypte řeřichou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč