Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trojcibulový dip

Americká klasika zvaná v zemi původu francouzský cibulový či kaliforský dip si vás rychle získá. A bude hvězdou každého posezení s přáteli či večírku! 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 - 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ smažení 0:15, chlazení
PT45M
Pečení 0:45
Pomazánka

Ingredience

    • 4 středně velké cibule (2 podélně rozčtvrcené, 2 nakrájené nadrobno)
    • 250 ml olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 ml majonézy
    • 120 g čerstvého smetanového sýra (např. lučiny)
    • 125 ml zakysané smetany
    • citronová šťáva podle chuti (cca 1 lžíce)
    • cca 1 lžička worcesterské omáčky
    • tabasco podle chuti
    • 4 jarní cibulky, nakrájené nadrobno (celé nebo jen bílé části – podle chuti)
    • čerstvá zelenina k podávání: okurka, mrkev, řapíkatý celer, kdyby byly pěkné ředkvičky nebo ředkev daikon (podle chuti a sezony), nakrájené na špalíčky k namáčení 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 220°C. Rozčtvrcené cibule smočte ve lžíci olivového oleje, položte do pekáčku vyloženého alobalem, osolte a opepřete. Za občasného obracení pečte doměkka a mírně karamelova, asi 45 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.

2 Vychladlou cibuli rozmixujte dohladka, přidejte majonézu, sýr, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, tabasco a znovu rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete. Přeneste do mísy, zakryjte fólií a chlaďte, aby směs zatuhla (nejméně 4 hodiny nebo přes noc).

3 Ve větší pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni a za stálého míchání v něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, až začne hnědnout, asi 10 minut. Zmírněte oheň na střední a za občasného zamíchání smažte ještě 15 minut, do temně zlatohnědé barvy. Cibuli nechte okapat na cedníku a pak ji ještě osušte na papírových utěrkách.

4 Před podáváním vmíchejte 2/3 smažené cibule a jarní cibulku do dipu a zbytkem ozdobte povrch dipu v servírovací nádobě. Podávejte s čerstvou zeleninou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pažitkový dip s mrkvičkou

Lilkovo-koriandrový dip

Špenátovo-mandlový dip s jogurtem

Pikantní čočkový dip

Cibulovo-česneková polévka s pórkem

Krůtí stehna pečená s česnekem a rozmarýnem

Ryba s cibulí a paprikou

Těstoviny s česnekovou omáčkou z jednoho hrnce

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Přidat komentář