Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Pro zkušené Na 15–20 uzlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4894 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 521 g
Tuky 235 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a pistáciových oříšků. Použít můžete běžně koupené pistácie, pokud ale v některém z obchodů s blízkovýchodními specialitami narazíte na takhle nádherně zelené, ihned po nich skočte!

Náš tip: Připravte si také vánočkové uzlíky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

+ na posypání
sůl 1 ČL
droždí sušené 7 g
nastrouhaná kůra
mléko 275 ml
vejce 2 ks
Na náplň
tmavá čokoláda 75 g
kakao 2 PL
holandského typu
pistácie 75 g
vyloupané, blanšírované, nahrubo, na ozdobu
sůl vločková ¼ ČL
Na polevu
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Na těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte droždí, citronovou kůru a znovu promíchejte. Mléko a máslo dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí.

2

Nechte lehce zchladnout, aby byla směs vlažná, a poté ji vlijte do mísy s moukou. Přidejte 1 vejce a uhněťte hladké a elastické těsto, trvá to zhruba 10–15 minut.

3

Dejte jej do mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem. Trvá to zhruba hodinu.

4

Mezitím připravte náplň: Máslo a čokoládu dejte do žáruvzdorné misky, postavte ji nad vodní lázeň a zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Míchejte do hladké směsi.

5

Sejměte misku z hrnce, postavte ji na pracovní plochu a metličkou zašlehejte moučkový cukr a kakao. Dejte stranou a nechte vychladnout.

6

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do obdélníku o hraně 60 x 40 cm. Na pravou polovinu těsta rozetřete náplň, posypte pistáciemi a přiklopte levou polovinou a přitlačte ji.

7

Těsto nakrájejte na pruhy široké zhruba 2–2,5 x 30 cm. Každý párkrát omotejte kolem jeho osy a poté stočte do uzlíku tak, aby oba konce byly vespod.

8

Hotové uzlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi rozestupy alespoň 5 cm. Plech s uzlíky zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte ještě asi 45 minut až hodinu kynout.

9

Troubu předehřejte na 190°C. Nakynuté uzlíky potřete druhým prošlehaným vejcem a pečte je 20 minut dozlatova.

10

Připravte polevu: Cukr svařte se 75 ml vody, odstavte z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a směsí potřete vytažené horké uzlíky. Posypte pistáciemi a nechte vychladnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč