Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová terina s játry

Předkrm, kterému žádný milovník masa neodolá!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 10–12 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení přes noc
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • po 300 g vepřového ramínka bez kůže a vepřového bůčku bez kůže, nakrájených na drobné kousky
    • 150 g anglické či jiné dobré slaniny, nakrájené nadrobno + dalších 400 g ve velkých plátcích
    • 225 g vepřových jater, omytých a osušených papírovou utěrkou
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 pomeranč, najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 4 lžíce brandy
    • 2 lžíce ginu či borovičky
    • 3 lžíce nadrobno nakrájených čerstvých šalvějových lístků
    • 1 lžíce nadrobno nakrájených čerstvých tymiánových lístků + na ozdobení
    • 1 lžíce kuliček černého pepře
    • 1/2 lžíce kuliček jalovce (jalovčinek)
    • růžový pepř na ozdobení
    • šípkový džem a pečivo k podávání

Příprava jídla

Polovinu ramínka, bůčku i nakrájené slaniny, játra a česnek vložte do robotu a umixujte dohladka. Přidejte zbývající vepřové ramínko, bůček, nakrájenou slaninu a zpracujte, aby bylo maso nahrubo rozsekané a všechno dobře promíchané.

2 Přesuňte do misky, vmíchejte pomerančovou šťávu a kůru, brandy, gin a bylinky, důkladně promíchejte. Celý pepř a jalovčinky rozdrťte nahrubo a přidejte do směsi, opět důkladně promíchejte. Zakryjte a dejte na 1–3 hodiny chladit do ledničky.

3 Plátky slaniny po jednom rozprostřete a srovnejte/zploštěte na prkénku pomocí tupé strany nože. Pak jimi po dvou tak, aby se dvojice překrývaly na dně formy navzájem i s ostatními dvojicemi a zároveň každý pár tvořil ,šipku‘ (střídavě mířící jiným směrem) a konce plátků přečnívaly přes okraje formy, vyložte celou formu na terinu o objemu cca 1 litr.

4 Troubu předehřejte na 150°C. Do připravené formy opatrně přesuňte vychlazenou ochucenou masovou směs. Pak ji pořádně upěchujte pomocí dna lžíce či paletového nože (pozor, nepoškoďte plátky slaniny) a srovnejte povrch. Pak přes směs přeložte přečnívající slaninu. Přiklopte víkem nebo alobalem a formu vložte do pekáčku. Nalijte do něj horkou vodu, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj formy. Pečte uprostřed trouby cca 2 hodiny.

5 Po 1,5 hodině vyzkoušejte, zda je terina hotová – vyndejte formu i s pekáčkem z trouby, odkryjte a doprostřed teriny zapíchněte špejli až skoro skrz, držte ji tam 10 sekund, pak ji vytáhněte a jemně se dotkněte konce. Špejle by měla být horká. Masová směs by se také měla oddělit od stěn nádoby (mírně zmenšit objem). Je-li terina propečená, pak vyjměte formu z pekáčku, pokud ne, znovu zakryjte a pečte ještě 5–10 minut, pak opakujte zkoušku.

6 Upečenou terinu odklopte, zakryjte ji dvojitou vrstvou alobalu a zatižte konzervami nebo jiným vhodným závažím. Nechte zchladnout, pak nechte přes noc chladit v ledničce. Druhý den vyklopte terinu na prkénko, ozdobte tymiánovými lístky a růžovým pepřem. Podávejte nakrájené na silné plátky, doplněné šípkovým džemem a pečivem, popřípadě podle chuti i máslem.

NĚCO NAVÍC
Zbylá terina vydrží dobře zabalená v chladničce 2–3 dny, ale můžete ji i na pár týdnů zamrazit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

Rajská omáčka s masem z vývaru

Králík na paprice

Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Přidat komentář