Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vodní kefír s citronem a zázvorem
Vodní kefír s citronem a zázvorem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vodní kefír s citronem a zázvorem

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 588 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 120 g
Tuky 0 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato kombinace má vše, co si lze od limonády pro dospělé přát: je suchá, pikantní a decentně sladká. Vodnímu kefíru zázvor vyloženě prospívá a lze pozorovat, jak se zrna zuřivě množí, někdy se zdvojnásobí během 24 hodin! V první fázi kvašení nevymačkávejte do nádoby citronovou šťávu, narušila by balanci prostředí. V druhé fázi fermentace můžete citronovou šťávu vymačkat do lahve.

Suroviny

1 l
základního vodního kefíru (viz Související recepty)
zázvor (čerstvý) 4 plátky
neloupané a následně nakrájené na nudličky
citron 2 plátky
z 1/2 citronu

Postup

1

Pusťte se do výroby základního kefíru, přidejte však k sušenému ovoci polovinu nakrájeného zázvoru a 1 plátek citronu. 

2

Před sléváním vyjměte z lahve sušené ovoce, zázvor a plátek citronu.

3

Připravte si čistou lahev s uzavíratelným víčkem o objemu 1 litr. Na hrdlo lahve umístěte trychtýř a na nálevku trychtýře posaďte sítko. Opatrně přes sítko slijte nálev do připravené lahve. Zrna vodního kefíru odložte stranou k dalšímu použití nebo k odpočinku (viz níže Co se slitými zrny).

4

Přilijte citronovou šťávu, přidejte zbylé plátky citronu i zázvor. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě, aby se nápoj pořádně rozperlil, což může trvat půl dne až 3 dny v závislosti na okolní teplotě. Pravidelně pootočte víčkem a upusťte tlak, pak opět lahev uzavřete.

5

Uchovávejte v chladu, kde nápoj vydrží až čtyři měsíce.

CO SE SLITÝMI KEFÍROVÝMI ZRNY
Jakmile doběhne první fáze fermentace a zrna slijete, máte dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď založíte stejným způsobem další várku, nebo necháte zrna odpočinout ve sklenici v nálevu z 1 dílu cukru a 4 dílů vody. Sklenici uzavřete (víčko pevně nedotahujte) a uložte do chladu, kde takto vydrží šest týdnů. Jakmile zrna zůstanou delší čas na odpočinku, může jim několik fermentačních kol trvat, než se aktivizují, tedy porostou a budou perlit.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč