Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní vanilková zmrzlina

Většinou připravujeme vydatnější verze vanilkové zmrzliny, ve spojení s drinky volíme lehčí, ale neméně lahodnou variantu.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 1 litr zmrzliny
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení a mražení
P
Zmrzlina

Ingredience

    • 6 žloutků
    • 180 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový lusk
    • 560 ml plnotučného mléka
    • 125 ml smetany ke šlehání (33%)

Příprava jídla

1 Žloutky s cukrem šlehejte v míse do světlé pěny. Vanilkový lusk rozřízněte, zrníčka vyškrábněte a obojí vložte do hrnce s mlékem a smetanou. Šetrně zahřejte, až budou mléko a smetana horké, nenechte ale projít varem. Vyjměte lusk a dejte ho stranou – do zmrzliny ho později vrátíte.

2 Horké mléko se smetanou pomalým pramínkem za stálého míchání nalijte na žloutky v míse. Vzniklou vaječno-mléčnou směs vraťte do hrnce a na mírném prameni vařte a stěrkou míchejte, dokud celá směs nezhoustne a na stěrce nezůstane za prstem jasná cestička (na cukrářském teploměru je to 82°C, za touto hranicí hrozí sražení vajec). Odstavte, vraťte do hrnce lusk a co nejrychleji zchlaďte, třeba umístěním hrnce do dřezu s ledem a studenou vodou. Když směs trochu zchladne, zakryjte poklicí a dejte do lednice aspoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc – chuť vanilky se krásně rozvine. Pak odstraňte lusk, vlijte do zmrzlinovače a umíchejte. Uchovávejte v nádobě vhodné do mrazáku, před servírováním nechte asi deset minut povolit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní čokoládová zmrzlina

Základní malinová zmrzlina

Float s černým pivem a vanilkovou zmrzlinou

Affogato z čaje matcha

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový sorbet s proseccem

Zmrzlinová káva

Třešňový float s colou

Přidat komentář