Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené lilky po italsku

Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vypocení
PT20M
Pečení 0:20
Z plechu Italská

Ingredience

    • 2–3 střední lilky
    • mořská sůl
    • olej na smažení
    • 600 ml domácí rajčatové omáčky 
    • 200 g mozzarelly
    • 4 lžíce strouhaného parmazánu 
    • bazalka na ozdobení
    • ciabatta nebo jiný italský chleba k podávání

Příprava jídla

1 Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.

2 Do zapékací nádoby nalijte třetinu omáčky. Na ni rozložte polovinu lilku. Poklaďte polovinou mozzarelly a zalijte další třetinou  omáčky. Posypte polovinou parmazánu, na to naklaďte zbytek lilku a zbytek mozzarelly, zalijte zbylou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. 

3 Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem.

PROČ SE LILEK POTÍ?

Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová omáčka (sugo)

Mexické fazole s mletým masem

Paprikové těstoviny s chorizem

Špagety s olivami a kapary

Sendvič s masovými kuličkami

Sugo: italská rajčatová omáčka a 5 jídel z ní

22 podob lilku

Přidat komentář