Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

Dokonalá snídaně pro dva! Voňavá slanina, křupavé krutonky a vejce s krémovým středem skvěle doplnuje svěží špenát. 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ zapékání
PT20M
Vaření 0:20

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, nadrobno
    • 2 lžíce mouky
    • 200 ml plnotučného mléka
    • špetka muškátového oříšku
    • sůl
    • 400 g čerstvého baby špenátu
    • 100 ml 30% smetany
    • 2 lžíce parmazánu + na posypání
    • 4 plátky slaniny
    • 250 ml octa
    • 2 vejce
    • krutony ze 4 plátků toustového chleba nebo bílého pečiva opečené na másle k podávání 

Příprava jídla

1 Máslo rozehřejte v kastrůlku, pak přidejte cibuli a chvíli ji opékejte. Potom přidejte česnek a opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, nechte ji zpěnit a promíchejte. Do vzniklé jíšky pak pomalu za stálého šlehání přilévejte mléko a nakonec vmíchejte muškátový oříšek. Vařte asi 5 minut, aby bešamel zhoustl, pak odstavte a osolte.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Špenát dejte do cedníku a přelijte vroucí vodou. Potom přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte ho nahrubo a spolu se smetanou a parmazánem vmíchejte do bešamelu. Dosolte podle chuti a rozdělte do mističek. Na závěr posypte trochou parmazánu. Až do tohoto bodu můžete připravit den předem a uchovat zakryté fólií v lednici.

3 Mističky se špenátem dejte zapéct do vyhřáté trouby cca na 10–15 minut. Slaninu mezitím opražte na pánvi dokřupava.

4 Ve větším hrnci rozehřejte vodu těsně pod bod varu (nesmí vřít). Do malé mističky vlijte polovinu octa a rozklepněte do ní vejce, opatrně přelijte i s octem do hrnce. Stejně připravte i druhé vejce. Vařte 2–3 minuty (pošírované vejce poznáte i po hmatu: bílek musí být téměř pevný, zato žloutek pořád měkký). Vejce vyjměte, nejlépe to jde odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou.

5 Mističky se špenátem vyndejte z trouby a navrch položte vejce, na ně nalámejte opraženou slaninu, posypte krutony a podávejte s krutony či plátky pečiva. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vafle s třešněmi

Bagel s lososem a koprovou pomazánkou

Ovesná kaše s karamelizovanými jablky a griliášem

Citrusový salát

Snídaně pro dva

30 špenátových receptů

REKLAMA

Přidat komentář