Zapékané brambory mají zvláštní kouzlo, kterým k sobě vždy všechny přitáhnout. Že by to bylo zlatavou sýrovou kůrčičkou, štědrou zálivkou vajec se smetanou nebo snad vůní uzeného? Možná to bude kombinace všech tří možností. Skvělým doplňkem k tomuto jednoduchému jídlu bude svěží barevný salát z červené řepy, mrkve a petrželky.
Suroviny
Postup
Začněte salátem. V míse promíchejte červenou řepu, mrkev a jarní cibulku. V pánvi nasucho opražte kmín na středním ohni, aby se rozvoněl. Odstavte a posypte jím zeleninu. Přilijte olivový olej a ocet, přisypte 2/3 petrželky. Nechte zakryté stát, než připravíte zapékané brambory, nebo nejméně 15 minut. Podávejte posypané zbývající petrželkou.
Brambory vydrhněte, uvařte do poloměkka v osolené vodě (asi 10 minut, podle velikosti). Sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte na oleji cibuli a uzenou krkovici za občasného promíchání, aby cibule změkla, asi 5 minut. Pekáček či zapékací nádobu velkoryse vymažte zvoleným tukem. Troubu předehřejte na 200°C. Vařená vejce nakrájejte na kostičky. Obě syrová vejce prošlehejte se smetanou a hořčicí.
Dno vymazané nádoby vyložte plátky brambor (lehce je osolte a pořádně opepřete). Postupně do pekáčku dále skládejte ve vrstvách cibuli s uzeným masem a nakrájená vejce, pak znovu brambory (lehce osolte a pořádně opepřete) atd. Skončit byste měli bramborami. Dejte do vyhřáté trouby a nechte 10 minut zapéct, poté opatrně vytáhněte z trouby, přelijte smetanovo-vaječnou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak posypte sýrem a ještě zhruba 5 minut zapékejte, aby se sýr roztavil. Podávejte posypané pažitkou
a petrželkou, doplněné připraveným salátem.