Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané brambory se salátem z červené řepy
Zapékané brambory se salátem z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané brambory se salátem z červené řepy

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3527 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 295 g
Tuky 181 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapékané brambory mají zvláštní kouzlo, kterým k sobě vždy všechny přitáhnout. Že by to bylo zlatavou sýrovou kůrčičkou, štědrou zálivkou vajec se smetanou nebo snad vůní uzeného? Možná to bude kombinace všech tří možností. Skvělým doplňkem k tomuto jednoduchému jídlu bude svěží barevný salát z červené řepy, mrkve a petrželky.

Suroviny

menší, varný typ B, neoloupané
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 2 PL
nadrobno
uzená krkovice nakrájená na kostičky
nebo sádlo na velkorysé vymazání pekáčku
vejce 5 ks
3 natvrdo + 2 syrová
1 kelímek
hořčice plnotučná 1 PL
sýr 120 g
Blaťácké zlato nastrouhané nahrubo
pažitka
nakrájená nadrobno, na ozdobení
petrželka
hladkolistá, nakrájená nadrobno, na ozdobení
Na salát
oloupaná, vařená (kupovaná vakuovaná), nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
mrkev 2 ks
oloupaná, nastrouhaná nahrubo
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kmín 2 ČL
celý
olivový olej panenský 2 PL
vinný ocet červený 1 PL
petrželka 3 hrsti
hladkolistá, nadrobno nakrájená

Postup

1

Začněte salátem. V míse promíchejte červenou řepu, mrkev a jarní cibulku. V pánvi nasucho opražte kmín na středním ohni, aby se rozvoněl. Odstavte a posypte jím zeleninu. Přilijte olivový olej a ocet, přisypte 2/3 petrželky. Nechte zakryté stát, než připravíte zapékané brambory, nebo nejméně 15 minut. Podávejte posypané zbývající petrželkou.

2

Brambory vydrhněte, uvařte do poloměkka v osolené vodě (asi 10 minut, podle velikosti). Sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte na oleji cibuli a uzenou krkovici za občasného promíchání, aby cibule změkla, asi 5 minut. Pekáček či zapékací nádobu velkoryse vymažte zvoleným tukem. Troubu předehřejte na 200°C. Vařená vejce nakrájejte na kostičky. Obě syrová vejce prošlehejte se smetanou a hořčicí.

3

Dno vymazané nádoby vyložte plátky brambor (lehce je osolte a pořádně opepřete). Postupně do pekáčku dále skládejte ve vrstvách cibuli s uzeným masem a nakrájená vejce, pak znovu brambory (lehce osolte a pořádně opepřete) atd. Skončit byste měli bramborami. Dejte do vyhřáté trouby a nechte 10 minut zapéct, poté opatrně vytáhněte z trouby, přelijte smetanovo-vaječnou směsí a pečte dalších 10 minut. Pak posypte sýrem a ještě zhruba 5 minut zapékejte, aby se sýr roztavil. Podávejte posypané pažitkou
a petrželkou, doplněné připraveným salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč