Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Závin s fíky a datlemi

Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo drobných tvarů vznikl závin.

Vydání: 2018/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 3 záviny
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    NA NÁPLŇ

    • 230 g datlové pasty
    • 300 g fíků, nakrájených
    • 100 g neloupaných mandlí
    • 80 g vlašských ořechů
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
    • 100 ml šťávy z pomeranče
    • 100 g medu nebo datlového sirupu

    NA TĚSTO

    • 450 g hladké mouky
    • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 120 g másla, studeného a nakrájeného
    • 90 ml mléka
    • 2 střední vejce
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry

    NA POLEVU

    • moučkový cukr
    • citronová šťáva

Příprava jídla

1 Datlovou pastu, fíky, mandle, vlašské ořechy, koření a pomerančovou kůru vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak smíchejte s pomerančovou šťávou a medem nebo datlovým sirupem a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc nebo aspoň 2 hodiny.

2 Promíchejte společně mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidejte máslo a rychle zpracujte (jde i to v robotu). V mléce rozšlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a přilijte do těsta. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice, nejlépe přes noc nebo na pár hodin.

3 Studené těsto rozdělte na třetiny, každou mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na obdélník o rozměrech cca 25 x 12 cm. Na první obdélník naneste do středu třetinu náplně a pomocí pečicího papíru překlopte přes náplň jednu stranu těsta, pak druhou (jako u štrúdlu). Pevně těsto ve středu spojte a překlopte tak, aby byl spoj stranou dolů. Pak rozkrájejte na jednotlivé porce o šířce 3–4 cm. (Můžete ale péci i v celku a krájet až hotové a vychladlé.) Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte i se zbývajícími dvěma částmi těsta, dokud nespotřebujete náplň.

4 Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 25 minut, závin v celku o něco déle.

Nechte vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu. Pomocí lžíce každý závinek polejte a nechte polevu zatuhnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Salát s pomeranči a datlemi

Losos s datlovým sirupem

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Datlová zmrzlina s vlašskými ořechy

Přidat komentář