Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninové asijské knedlíčky se švestkovou omáčkou

Ladislav Dvořák z TamarindTree vás zasvětí do tajů přípravy báječných asijských knedlíčků krok za krokem!
13. 1. 2016 | Autor: kojzarova.m

Ingredience

NA KNEDLÍČKY

  • 1/2 balení těsta Dumpling pastry nebo Dumpling nutshell (Koupíte v asijských prodejnách nebo na www.japashop.cz. Pokud ho neseženete, kupte těsto wonton.)
  • 170g čerstvých hráškových lusků, nakrájených na malé kousky
  • 2 čínská zelí neboli pak čoi, nakrájená nadrobno
  • 2 stonky divokého česneku, nasekané nadrobno (koupíte ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami, na jaře můžete použít i mladé výhonky klasického česneku)
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • velká hrst vodních kaštanů (prodávají se například vakuované), nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína 

 

NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU

  • 1/2 červené cibule
  • 1 menší chilli paprička
  • 4 stébla koriandru
  • 1 lžíce rýžového octa (nejlepší je z hnědé rýže)
  • 5–6 lžic švestkové omáčky (koupíte v asijských prodejnách) 

Krok za krokem

KROK 1: Připravte těsto

Těsto rozdělte na jednotlivé plátky (pokud koupíte těsto wonton, vykrojte z něj kulatým vykrajovátkem kolečka; ostrým vykrajovátkem lze vykrojit celý balíček, nemusíte to dělat po jednom). 

KROK 2: Připravte náplň

Zeleninu a kaštany orestujte zprudka ve woku na lžíci slunečnicového oleje. Zelenina musí zůstat křupavá. „Nesmíte ji zabít,“ varuje Láďa. Pak směs přesuňte do mísy a přilijte sójové omáčky a víno. Na každý plátek či kolečko těsta dejte necelou lžíci náplně. 

KROK 3: Zabalte

Těsto zabalte – knedlíček přeložte napůl, okraje poskládejte jako harmoniku a stiskněte k sobě do uzlíčku. Okraje můžete i trochu zatočit. Pokud vám bude zpočátku těsto moc přečnívat, klidně ho po uvaření odstřihněte. 

KROK 4: Uvařte v páře

Knedlíčky vyskládejte na pařáček vyložený pečicím papírem. Postavte jej do woku s vroucí vodou, přiklopte a vařte v páře zhruba 10 minut. Ihned podávejte nebo udržujte v teple. 

KROK 5: Připravte švestkovou omáčku

Cibulku nakrájejte nadrobno. Chilli papričku podélně rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Koriandr nasekejte i se stonky nadrobno. Vše dejte do misky, přilijte rýžový ocet a švestkovou omáčku, promíchejte a nechte alespoň půl hodinky rozležet. 

1
2
3
4
5

Takové knedlíčky jsou trochu jako suši. Na přípravu nepotřebujete nic moc extra, ale musíte si dát záležet na každém kousku. Knedlíčky jsou však přesně ten typ jídla, které vás bude bavit připravovat i jíst. A připravovat je můžete společně se svými přáteli. Asi nejjednodušší na výrobu jsou knedlíčky shu mai – naplnit je a uvařit zvládne úplně každý a jsou i nejrychleji hotové. U knedlíčků z těsta wonton můžete zkusit i jejich smaženou verzi. „Na stole se vám tak pěkně sejdou nejen rozdílné náplně, ale i textury. I s balením si můžete vyhrát – hranaté těsto lze balit do trojúhelníčků nebo do obálek,“ radí Ladislav Dvořák. Jeho knedlíčků se nelze přejíst, a věřte, že jsme se snažili! 

 

TYP PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Dejte si záležet při krájení ingrediencí. Všechny nakrájejte na co nejmenší kousky, a to včetně cibule, jarních cibulek, chilli papriček, zázvoru a koriandru. 

 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ

Přidat komentář