Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jidáše

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si ho dát jen tak nebo pokapané medem. Jidáše se dřív pekly na Zelený čtvrtek; jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
58 (hlasů)
Počet porcí: 25 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 25 minut Kynutí: 75 minut
P
Česká

Ingredience

    • 60 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml dvanáctiprocentní smetany
    • 40 g droždí 
    • 2 žloutky
    • 150 g změklého másla
    • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1 vanilkový cukr
    • špetka soli
    • 1 vejce na potření
    • med na pokapání

Příprava jídla

1.  Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

2.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
z těsta je lepší vyválet plát, posypat ořechy, rozinkami a cukrem, poté smotat a rozkrájet na "šneky", potřít vejcem a upéct-vynikající!!
Obrazek uzivatele
Ale u Velikonočního jde spíše o tradici..A nejsem si jistá zda měl Jidáš před 2 tisíciletími něco společného se šneky..:-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.60
Obrazek uzivatele
Na chuť jsou úplně výborné. Jsou to moje první jidášky a i když jsem je dělala na bílou sobotu a ne na zelený čtvrtek, tak myslím, že do pondělí asi nevydrží. Na to, že jsem dělala svoje úplně první kynuté těsto, tak se mi povedly. Akorát jsem si přivodila mozol při mísení těsta. Ale co, Pán Ježíš taky trpěl.. :o) Takže vřele doporučuju.. ;o)

Přidat komentář