Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapr načerno

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním předstihem. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
P
Česká

Ingredience

    • 2 lžíce másla
    • kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel), nastrouhaná
    • 1 cibule, nadrobno nakrájená
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
    • 2 kolečka citronu i s kůrou
    • 25 ml octa
    • 750 ml rybího vývaru nebo vody
    • 6 porcí kapra, osolených
    • 4 lžíce povidel
    • 100 g sušených švestek, pokrájených
    • 50 g loupaných mandlí, nasekaných
    • 20 g rozinek
    • 50 g vlašských ořechů, nasekaných
    • 2 lžíce strouhaného perníku

Příprava jídla

1 Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

2 Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

3 Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Staročeské vánoční hody

Staročeské vánoční hody

Kapr s vejmrdou

Zajíc načerno

Houbový kuba

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.60
Obrazek uzivatele
Cely zivot znam Vanoce s kaprem v trojobalu nebo na cesneku a loni jsem zkusil tohle. Bomba a nikdy jinak!

Přidat komentář