Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolový salát s opečenými rajčaty

Když česnek, cibulku a rozmarýn osmažíte, získá hloubku. A přesně to je tajemství úžasné chuti tohoto vydatného salátu.

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Salát

Ingredience

    • 250 g cherry rajčátek, přepůlených
    • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
    • sůl a pepř na dochucení
    • 3 nasekané stroužky česneku
    • 2 středně velké červené cibule, jemně nasekané
    • 2 lžičky jemně nasekaných jehliček čerstvého rozmarýnu + větvička

    Navíc na ozdobu

    • 800 g konzervovaných bílých fazolí, propláchnutých a scezených
    • 5 lžic balzamikového octa
    • 50 g hoblinek parmazánu (viz box)
    • lístky červené čekanky nebo rukoly k podávání (nemusí být)

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Poloviny rajčátek položte řeznou plochou nahoru na pečicí plech, zakápněte lžící oleje, lehce osolte a opepřete. Pečte patnáct až dvacet minut, pak vyjměte a dejte stranou.

2.  Zbylý olej rozehřejte ve větším nízkém kastrolu. Přidejte česnek, polovinu cibule, nasekaný rozmarýn, sůl i pepř a na středním plameni za občasného promíchání smažte. Stačí pár minut, aby cibule změkla.

3.  Do kastrolu vsypte fazole, zakápněte octem, promíchejte a prohřejte. Vmíchejte zbylou cibuli. Podávejte s plátky parmazánu, posypané pečenými rajčátky a ozdobené větvičkou rozmarýnu. Salát ještě můžete doplnit lístky rukoly nebo čekanky.

Získejte náskok 
Rajčata i celý základ salátu (bez syrové cibule a ,finálních úprav‘ z bodu 3) můžete připravit až šest hodin předem. Dokončete těsně před podáváním.

Zkuste to jinak 
Doplňte salát tuňákem nebo kousky uzeného pstruha, blanšírovanými zelenými fazolkami, případně chřestem. Místo parmazánu použijte rozdrobenou fetu anebo kozí sýr.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát Niçoise

Tabouleh

Cézar

Řecký salát

Avokádovo-pomerančový salát s černými olivami

Salát ze žlutého melounu a parmské šunky

Přidat komentář