OBCHOD

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Výborný fazolový salát hravě obstojí i bez krevet!

Vydání: 2015/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Opékání 0:04
Salát

Ingredience

    • 2x 400g konzerva středně velkých bílých fazolí (cannellini), propláchnutá
    • 12 třešňových rajčátek, rozpůlených
    • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
    • 30 syrových krevet, vyloupaných a zbavených střívka
    • 4 hrsti rukoly

    NA ZÁLIVKU

    • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
    • 80ml citronové šťávy
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého oregana
    • 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé šalvěje
    • 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky
    • 1 lžička čerstvě mletého pepře
    • 1/2 lžičky soli

Příprava jídla

1 V míse smíchejte přísady na zálivku a pak jí 2 lžíce odložte do mističky. Do mísy dejte fazole, rajčata a řapíkatý celer. Dobře promíchejte.

2 Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Krevety rozdělte na špejle (předem namočené do studené vody) podle počtu porcí. Grilovací pánev potřete olejem. Krevety opečte dorůžova a dopevna, jednou je v průběhu opékání obraťte (trvá to celkem asi 4 minuty). Krevety podávejte na salátu doplněném rukolou, pokropené zbývající zálivkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Krevetové smaženky

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Krevetový "guláš"

reklama

Přidat komentář