Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkové koláčky

Tyhle koláčky voní domovem, létem – a francouzskou tradicí!

Vydání: 2007/8
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 100 g mletých mandlí
    • 100 g změklého másla
    • 1 vejce
    • 50 g krupicového cukru
    • 250 g hotového listového těsta
    • 4 meruňky, rozpůlené a pokrájené

Příprava jídla

1.  Mandle, máslo, vejce a polovinu cukru promíchejte v misce. Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na výšku desetikorunové mince a vykrojte z něj čtyři koláčky (třeba podle podšálku). Přeneste na plech a tence potřete mandlovou směsí; okraj nechte volný. Koláčky poklaďte do vějířku plátky meruněk a dejte i s plechem na deset minut chladit. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2.  Pečte na horní mřížce deset minut, pak plech vyjměte z trouby a koláčky bohatě poprašte zbylým cukrem. Překryjte pečicím papírem a na něj položte jiný plech. Pak plechy otočte, aby byly koláčky spodkem navrch. Pečte ještě pět až deset minut, až bude těsto křupavé a ovoce lehce zkaramelizuje.

Starý trik
Obracení koláčků odkazuje k francouzskému koláči tarte Tatin. Pečením ‚vzhůru nohama‘ pustí ovoce hodně šťávy, a ta pak
s cukrem báječně zkaramelizuje. Zkuste to i s jablky či broskvemi!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20x sladké meruňky

20 neodolatelných moučníků z listového těsta

Španělská česnečka

Salát z rajčat a paprikového salámu

Zmrzlinový malinový chlebíček

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zkoušela jsem s jablky a mohu jen a jen doporučit, vynikající a jednoduché!!!!
Obrazek uzivatele
Skusala som aj s nektarinkami aj s broskynami a boli vynikajuce! uzasny recept,velmi rychly a chutny.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/07, str.44
Obrazek uzivatele
Nevím, jak vy ostatní, ale pro mě pečení těchto koláčků skončilo úplnou pohromou :( Vše šlo dobře, až do chvíle, než jsem měla přiložit druhý plech a obrátit koláčky vzhůru nohama, v tu chvíli se mi všechny koláčky sesypaly na jednu hromadu a meruňky z nich odpadly. Počkala jsem, až trochu vystydnou a položila jsem na koláčky spadlé meruňky, rychle jsem je otočila hlavou vzhůru a dala zpět do trouby. Po vyndaní vůbec nebyli zkaramelizované a z na pečícím papíře mi zůstavali opět meruňkk :-( no nic, řekla jsem si, a dávala další připravené koláčky na plech, po 10 minutách jsem je jenom pocukrovala a neotáčela (ponaučení z předchozí situace), i tak ale nezkaramelizovali a meruňky se mi svezli z koláčku skoro dolů.. Přitom mi náplně zbyla více než 1/2, takže jsem to s potíráním nepřeháněla, a stejně jí tam bylo moc.. poradí někdo, co jsem udělala špatně, že to dopadlo takovým fiaskem?? :-(
Obrazek uzivatele
Výborné, křehké a jednoduché na přípravu. Zkusila jsem variantu s jablky a skořicovým cukrem. Po vyndání z trouby je lepší počkat pár minut s otočením koláčků, jablka mají tendence vypadnout.

Přidat komentář