Smetanová houbová omáčka

Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz!
Vydání: 2007/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.21739
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 20 minut

Ingredience

    • 300–400 g čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i směs či předem namočené sušené houby)
    • 3 lžíce másla
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 900 ml houbového bujonu (kostka)
    • 5 lžic oleje na smažení
    • 1 velká, jemně pokrájená cibule
    • 100 ml zakysané smetany
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • sůl, mletý bílý pepř, trocha octa, nejlépe vinného, a mletý kmín na dochucení

    Na knedlíky

    • 400 g hrubé mouky
    • ½ lžičky soli
    • 1–2 žloutky
    • 250 ml mléka
    • 10 g droždí
    • 4 starší žemle, pokrájené na kostičky a osmažené na troše másla hrst jemně nasekané zelené petrželky

Příprava jídla

1. Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.

2.
 V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.

3.
 Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.

4.
 Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.

Další recept na houbovou omáčku  naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Přidat komentář