Smetanová houbová omáčka

Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz!
Vydání: 2007/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.21739
23 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 20 minut

Ingredience

    • 300–400 g čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i směs či předem namočené sušené houby)
    • 3 lžíce másla
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 900 ml houbového bujonu (kostka)
    • 5 lžic oleje na smažení
    • 1 velká, jemně pokrájená cibule
    • 100 ml zakysané smetany
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • sůl, mletý bílý pepř, trocha octa, nejlépe vinného, a mletý kmín na dochucení

    Na knedlíky

    • 400 g hrubé mouky
    • ½ lžičky soli
    • 1–2 žloutky
    • 250 ml mléka
    • 10 g droždí
    • 4 starší žemle, pokrájené na kostičky a osmažené na troše másla hrst jemně nasekané zelené petrželky

Příprava jídla

1. Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.

2.
 V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.

3.
 Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.

4.
 Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.

Další recept na houbovou omáčku  naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Omáčka bylo naprosto výborná. Jen místo houbového bujonu jsem na chviličku povařila čerstvé houby. Přišlo mi hloupé dávat houbový bujon, když mám houby. Jinak jsem postupovala přesně podle receptu a výsledek byl fantastický.

Přidat komentář