Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Segedínský guláš

Jeden ze symbolů maďarské kuchyně se sice v zemi svého původu jmenuje trochu jinak, ale na tom tak úplně nezáleží. Když se adoptuje, tak se i přejmenovává! Důležité je, že kombinaci křehkého a šťavnatého vepřového, husté smetanové omáčky s pikantním naloženým zelím se u nás doma moc líbí.

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
68 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 60 minut
PT30M
Příprava 0:30

Ingredience

    • 1 kg vepřového (ramínko, plecko)
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1 velká cibule, pokrájená
    • 1 lžíce sladké papriky
    • asi 200 ml vývaru či bílého vína (případně směsi obou) na podlití
    • 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
    • 1 kelímek zakysané smetany
    • sůl, bílý pepř, případně špetka cukru (může být i saturejka a bobkový list) na dochucení

Příprava jídla

1. Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky jako u hovězího guláše. Mouku vsypte na talíř a kousky masa v něm stejnoměrně obalte; přebytek mouky oklepte. Jiná důvtipná možnost: nasypte mouku do sáčku, přidejte maso, sáček uzavřete a razantním protřepáváním maso obalte.

2. V kastrole rozehřejte olej, a když je hodně rozpálený, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa; to se zatáhne a zůstane krásně šťavnaté. Část oleje z kastrolu slijte (odeberte naběračkou), aby zůstala jen slabší vrstva na dně a jídlo nebylo příliš tučné.



3. Cibulku vsypte do kastrolu a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, jinak paprika začne hořknout. Vsypte vepřové, podlijte, promíchejte, vraťte na střední plamen a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu.

4. Podlijte vývarem a/nebo vínem podle toho, kolik maso pustilo šťávy. Tekutiny má být tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Můžete přidat rajče nebo lžíci dvě pyré, viz tipy.



5. Přidejte scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké; trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podlévejte, jen je-li to zapotřebí.

6. Dokončete když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním ochutnejte a dotáhněte podle potřeby a vlastního uvážení; zakysané smetaně neuškodí špetka cukru, sladké zase trochu láku ze zelí.


TIPY

  • Když kostky masa na začátku vaření poprášíte moukou, docílíte hustší šťávy. Odpadá pak závěrečné dohušťování, ke kterému máme v Čechách přehnané sklony.
  • Chcete-li výběrový, jemný a výrazně odlehčený ‚segedín‘, použijte místo vepřového krůtí, takzvaný svrchní plátek nebo gulášovou směs, nebo kuřecí maso (stehenní řízky). Na chuti nic neztratíte, na kaloriích ano!
  • Místo na tradičním sádle osmahněte cibuli na jemném rostlinném oleji, například olivovém. Zvýrazní chuť, vylepší ,zdravotní hodnoty‘ – a rázem posune tuhle lidovku do sofistikovaněj­ších sfér.
  • Chuť a barvu omáčky vylepší i dužina ze zralého rajčete. V období skleníkových se raději uchylte ke kvalitnímu rajskému pyré (passata).
  • Zakysaná smetana je ‚maďarštější‘ a pikantější. Kdo se bojí kalorií, může použít polo- nebo nízkotučné kondenzované mléko a chuť omáčky dotáhnout lákem z kysaného zelí.


 

 

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vyyyyborné! ;-) a pre vegetariánov odporúčam obmenu so sójovým "mäsom" - sójové kocky, bežne dostupné. Len ich je treba dôkladne namočiť a "vyždímat" - dobré je zaliať ich mäsovým vývarom (môže byť s kocky). ;-)
Obrazek uzivatele
Vyyyyborné! ;-) a pre vegetariánov odporúčam obmenu so sójovým "mäsom" - sójové kocky, bežne dostupné. Len ich je treba dôkladne namočiť a "vyždímat" - dobré je zaliať ich mäsovým vývarom (môže byť z kocky). ;-)
Obrazek uzivatele
Jenom technická. Vegetariánům nevadí "masový vývar"?
Obrazek uzivatele
Za prvé žádný (normální) vegetarián nejí sojové maso. Je to jen nějaká pověra... Za druhé, žádný (normální) vegetarián nejí masové vývary. Tip na obměnu se sojovým masem je zajímavý, a ač sojové maso je hodně nezdravé (nefermentovaná sója) a jeho výroba neekologická (GMO, plantáže na místech deštných pralesů atp.), díky za tip. V receptu mne pobavily typ na "dietní obměny", když dělám segedín s knedlíkem, tak sakra budu smažit na sádle a zamíchám zakysanou smetanu!:-) Dietní si pak můžu udělat třeba salát nebo polévku, ale dietní segedín, to mi zní odporně... ale nejsem ten "dietní typ":-)
Obrazek uzivatele
maso obalené v mouce je dobrý nápad, ale mě se mouka přilepila na dno hrnce :(... když jsem nalila vodu, tak se vše spravilo a guláš byl opravdu dobrý - i když jsem vynechala smetanu :)
Obrazek uzivatele
Dělala jsem kdysi segedin podle tohoto receptu poprvé v životě, držela se přesně návodu a dopadlo to na jedničku, jiný od té doby nevařím, je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů na Apetitu.
Obrazek uzivatele
Souhlasím. Je super.
Obrazek uzivatele
Také jiný nedělám. Všem moc chutná

Přidat komentář