Pražský koláč

Francouzský levoboček
Vydání: 2004/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.625
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
    • 250 g majolky (zvláční těsto)
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1 vejce
    • 30 g droždí
    • 150 ml vlažného mléka
    • špetku soli
    • vajíčko na potření koláče

    Na žmolenku:

    • 120 g krupicového cukru
    • 200 g hrubé mouky
    • 120 g másla
    • 2 lžíce skořicového cukru

    Na krém:
    • 200 ml mléka
    • 1 sáček vanilinového  cukru
    • 1 lžíci škrobové moučky
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 100 g studeného másla
    • 500 ml smetany ke šlehání 

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).

3. Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.

4. Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.

5. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.

6. Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Přidat komentář