Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů, jak zužitkovat zbylé koláčové těsto

Britský masový koláč
ZDROJ: Unsplash/David Fedulov
sdílet:

Až zjistíte, co všechno se dá se zbytkem křehkého těsta dokázat, budete si těsto připravovat v dvojnásobném množství záměrně.

 

I Gordon Ramsay říká, že dobrý kuchař jídlem neplýtvá a zužitkuje vše, co mu zbude. Máme pro vás pět nových dobrot, které snadno vykouzlíte ze zbytků křehkého máslového těsta.

Empanadas

Argentinské šátečky plněné masem jsou oblíbené nejen v Jižní Americe, ale i v Evropě. Vy si je jednoduše vyrobíte ze zbylého těsta.

  • Vyválejte ho a vykrojte větší kolečka (jako pomůcka vám poslouží větší hrnek). Do středu vložte pokrájené zbylé kuře nebo mleté maso, přidejte cibuli najemno a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a špetkou chilli.

Miniquiche

Zbylým těstem vyložte muffinové formy. Na náplň smíchejte prošlehaná vejce s mlékem, pórkem, slaninou a dochuťte dijonskou hořčicí nebo bylinkami.

  • Na miniquiche můžete použít i zeleninu, která zbyla z předchozího vaření, jen ji pokrájejte na menší kousky.

Sladká drobenka

Vyválejte těsto na rozměr plechu a posypte mletým kardamomem nebo skořicí a tmavým cukrem. Po upečení jej rozdrťte na menší kousky.

  • Tahle sladká kořeněná drobenka se perfektně hodí na jogurt nebo zmrzlinový pohár nebo koláče s povidlovou náplní.

Sýrové krekry

Vyválené těsto rozkrájejte na malé čtverečky a posypte parmazánem nebo jiným výrazným sýrem. Pečte dozlatova.

  • Krekry můžete ochutit na mnoho způsobů, oblíbená je třeba hrubá sůl, kmín, olivy nebo mletá sladká paprika.

Plněné šátečky

Jestli vám z léta zbyla domácí džem nebo zavařené ovoce, dojděte si pro sklenici do spíže a zpříjemněte si chladná rána výrobou sladkých šátečků. Vyválené těsto rozkrojte na větší čtverce. Doprostřed vložte kus zavařeného ovoce nebo lžíci marmelády. Těsto přeložte, pomažte rozšlehaným žloutkem a tupou stranou nože šátečky pro efekt nařežte.

  • Šátečky můžete vyrobit i na slano, například se šunkou.

Související články

Autor: Nikita Rybová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč