Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvojctihodné koláčky

Božská moravská specialita s dvojí náplní! Na svatbu i posvícení.

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: cca 50 koláčků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    Na 1. těsto:

    • 250 g polohrubé mouky
    • 2 žloutky
    • 40 g droždí
    • několik lžic mléka a špetka cukru

    Na 2. těsto:

    • 250 g másla
    • 250 g polohrubé mouky

    Na náplň:

    • 250 g plno- nebo polotučného tvarohu (ne z vaničky)
    • 1 žloutek
    • vanilinový cukr
    • hrst rozinek
    • cukr podle chuti

    Na drobenku

    • 200 g hrubé mouky
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 lžíce másla 

    Na dokončení:

    • 1 žloutek
    • povidla

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu.

2. Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.

3. Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky, naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.

4. Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zda se mi, ze v receptu chybi nekolik veci. 1. v ingrediencich se nepise nic o povidlich ani kolik by jich melo byt a zda se nejak upravuji. 2. v priprave se uz dale nezminuje ona tvarohova napln. Co s ni? Dava se pod povidla? Nebo na ne? Nebo se do ni snad kolace namaceji po upeceni?
Obrazek uzivatele
Omlouvam se, je mi to zahadou, ale nyni uz tyto udaje v receptu vidim. Zrejme se mi spatne nacetla stranka. Vzhuru tedy do peceni! :)
Obrazek uzivatele
Bohužel i když mi od Vás každý recept dopadne. Toto těsto opravdu nechutnalo dobře. Nevím kde se stala chyba, ale k nadýchaným kynutým těstům to přirovnat nelze.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, velmi nás mrzí Vaše špatná zkušenost s tímto receptem. Bohužel ani my takto "na dálku" vůbec netušíme, co se mohlo stát :-(. Jedná se spíše o nějaký druh plundrového těsta než klasického kynutého, ale stejně by rozhodně nemělo chutnat špatně :-(. Doufáme, že si mezi našimi recepty z kynutého těsta najdete jiného favorita. S pozdravem, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Recept nema chybu, kolacky jsou krasne krehke.
Obrazek uzivatele
Zdravím, moravské koláčky dělám podle receptu mé babičky z kynutého těsta, stejného jako na buchty a jsou báječné.... povidla prichucuji rumem a zahušťují strouhaným perníkem,aby při pečení netekly.....

Přidat komentář