Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kukuřično-špaldový koláč s hruškami

Báječný koláč, ve kterém zazní i tradiční chuťové tóny českého podzimu.

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 16 kostek
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 150 g kukuřičné biomouky hladké (Bioharmonie nebo Country Life)
    • 150 g celozrnné špaldové biomouky jemně mleté (Bioharmonie nebo Country Life)
    • 4 zarovnané lžičky bio kypřicího prášku bez fosfátů – tzv. vinný kámen (například dm drogerie)
    • špetka mořské soli
    • ½ lžičky pravé vanilky nebo vanilkový cukr s pravou vanilkou (prodávají dm drogerie)
    • 1–2 lžičky skořice (bio koupíte například pod značkou Sonnentor)
    • 50 g lískových oříšků (nebo víc, podle chuti)
    • 50 g rozinek (nebo víc, podle chuti)
    • 300 g hrušek, nakrájených na menší kostky (můžou být i kompotované – nechte je důkladně okapat)
    • 280–300 ml 100% hruškové šťávy bez přidaného cukru (v kvalitě bio prodává například Interspar)
    • 75 ml bio javorového sirupu
    • 75 ml kvalitního zastudena lisovaného biooleje (sezamového, olivového nebo slunečnicového)
    • trocha oleje a kukuřičné mouky na vymazání a vysypání formy

Příprava jídla

1. Troubu zahřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Smíchejte všechny suché ingredience. Oříšky nejdřív nožem rozpulte a ty, které jsou uvnitř hnědé nebo žluklé, bez milosti vyhoďte. Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je. Pokud máte ovoce z vlastní, chemicky neošetřované zahrady, pak je omyjte, osušte, zbavte jádřinců a stopek a klidně nakrájejte i se slupkou. Přidejte je do misky k suchým přísadám.

2. V jiné misce metlou pořádně promíchejte tekuté přísady; nakonec je smíchejte se suchými a vytvořte těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané formy (potřebujete čtvercovou formu o straně zhruba
25 cm; dvojnásobek těsta vydá na klasický plech) a dejte na pětatřicet až pětačtyřicet minut péct do předehřáté trouby. Doba
pečení závisí na velikosti formy a výšce koláče, takže se raději zapíchnutou špejlí přesvědčte, zda je koláč propečený.

3. Formu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Koláč nakrájejte a podávejte až po úplném vychladnutí – dokud je teplý, má mazlavější konzistenci. Pěkně vláčný vydrží i pár dnů.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Přidat komentář