Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vanilkové rohlíčky

Protože Vánoce, Vánoce přicházejí

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
74 (hlasy)
Počet porcí: cca 40 rohlíčků
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočinutí těsta: několik hodin
PT15M
Pečení 0:15
Cukroví Česká

Ingredience

    • 340 g másla (studeného)
    • 100 g moučkového cukru
    • 420 g hladké mouky
    • 160 g mletých vlašských ořechů
    • špetku soli
    • vanilinový cukr nebo cukr s pravou   vanilkou na obalení

Příprava jídla

Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.

Profi tipy Martina Pokorného
✶ V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit lusk do sklenice s moučkovým cukrem; dokonale ovoněný bude cukr za týden až deset dní. Na půl kila cukru postačí jeden vanilkový lusk – podélně ho rozřízněte a špičkou nože vyškrabte zrníčka. Tím chuť pravé vanilky ještě znásobíte a rohlíčky budou přímo dokonalé.

✶ Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.

✶ Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.

✶ Jiné než teflonové plechy před pečením rozhodně vymažte nebo je vyložte papírem na pečení či speciální fólií.

✶ Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelové oválky

Svěží rohlíčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
najlepsie vanilkove rozteky!
Obrazek uzivatele
drobný poznatek-špetka soly je v rohlíčkách přece jen trochu cítit.Já ji příště určitě vynechám, ale jinak byly dobré.
Obrazek uzivatele
Sůl jsem také v rohlíčkách malinko cítila. Asi je to o tom, jak má kdo velkou špetku. Já dám tedy příště půl špetky :-D. No příště...vlastně dnes, jdu dělat další várku, už jsou pryč!!!
Obrazek uzivatele
a kde mate něco na spojení těsta.první plech šel slepicím pač se to drolilo!ono vejce umí zázrak.recept o ničem!
Obrazek uzivatele
Milý Jirko, tuk z másla a z ořechů se postará o dostatečné spojení těsta. Já jsem s tímto receptem žádné problémy neměla, rohlíčky jsou výborné.
Obrazek uzivatele
pro Jirku pro spojeni testa staci maslo, mozna se prvni plech nepodaril z důvodu málo rozeřáté trouby. Me se rohicky podařily a jsou lahodne. J
Obrazek uzivatele
Skutočne nejlepšie rožteky na svete, sú krehké a veľmi jemné.Veľmi si na nich pochutnávama, z prípravou žiadne ťažkosti, môžete nechať odstáť aj dva dni, mi sme nechali a výsledok je super.
Obrazek uzivatele
Dnes jsem pekla poprvé v životě. V naší rodině se nikdy rohlíčky nejdly. Až teď si je dcera vydyndala. Jsou úžasný a půlka už je pryč, budu muset zamknout před ostatními členy rodiny.Už budou patřit mezi klasiku na vánoční stůl.
Obrazek uzivatele
Aj ja som robila na Vianoce horeuvedené rožteky, boli chuťovo výborné!!!! ale mne sa pri pečení trošku roztiekli a horšie sa skladovali, lebo boli veľmi krehké...
Obrazek uzivatele
V našej rodine tradíciu rohlíčky nemali a tak som nezdedila rodinný recept. Keďže mi na návštevách veľmi chutili, hľadala som ten SVOJ recept a vyskúšala som niekoľko zaručene doporučených ale výsledok ma skôr odradil. Už ten svoj recept mám. Je to práve tento. S cestom sa dobre pracuje a rohlíčky sú krehké, vláčne, chutné a voňavé ako majú byť. Som rada, že recept je bez vajec.

Přidat komentář