Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vlašáky za lískáče, celé vejce za žloutek. Co dalšího udělat pro nejlepší vanilkové rohlíčky plus 11 skvělých receptů

Vlašáky za lískáče, celé vejce za žloutek. Co dalšího udělat pro nejlepší vanilkové rohlíčky plus 11 skvělých receptů
ZDROJ: ImageProfessionals

Můžete je vykrajovat, vyválet nebo tvarovat na speciálním plechu. Vždy je však bojuje křehkost a lahodná chuť. Vanilkové rohlíčky patří mezi stálice vánočních tabulí a táců s cukrovím. Pokud stále hledáte recept na nejlepší vanilkové rohlíčky, pak jste tu správně!

Vanilkové rohlíčky patří mezi klasiku vánočního pečení, která málokdy chybí mezi vánočním cukrovím. Pojďte se s námi podívat na to, odkud vlastně vanilkové rohlíčky pocházejí a na co si dát při jejich přípravě pozor.

Vanilkové rohlíčky se pečou už přes 300 let. Jejich příběh údajně začal ve Vídni, kde se vanilkové rohlíčky (německy Vanillekipferl) začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Znakem Osmanské říše byl půlměsíc, který mají vanolkové rohlíčky napodobovat. Z Rakouské monarchie se pak pečivo postupně rozšířilo do okolních zemí, včetně Česka, kde se stalo oblíbným vánočním cukrovím. Tradičně se do vanilkových rohlíčku přidávaly mleté mandle, u nás se používají spíš mleté vlašské nebo lískové ořechy.

Pár užitečných rad

  • Ačkoliv se většinou používají hlavně vlašské ořechy, cukráři doporučují také lískové, které dodají rohlíčkům unikátní chuť i vůni.
  • Do těsta nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky. Díky tomu bude těsto křehčí.
  • Mouku nejprve prosijte přes sítko, rohlíčky budou nadýchanější.
  • Používejte máslo, náhražkám másla a jiným tukům se vyhněte.
  • Pokud nechcete, aby se rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.
  • Rohlíčky obalujte chviličku poté, co je vytáhnete z trouby. Neobalujte je ani příliš horké ani už vychladlé.  
  • A jak na hezké, jednotné půlměsíčky? Z těsta si vytvořte silný váleček a ten rozkrájejte na stejně velké kousky. Kousek těsta položte do dlaně a rozválejte ho pomocí prstů druhé ruky.
  • Rohlíčky můžete také vykrajovat s pomocí kulatého vykrajovátka nebo použít silikonovou formu či tvarovaný plech s důlky.
  • Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč