Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s piniovými oříšky

Geniálně jednoduchý a božsky dobrý, Vin Santo, piniové oříšky a hlavně créme fraiche z něj totiž dělají moučník, kterým rozhodně neurazíte.
Vydání: 2008/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 40-45 minut
P
Koláč Italská

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • hrubá mouka na vysypání formy
    • 4 středně velká vejce
    • 125 g jemného tmavého třtinového cukru
    • 125 g hladké mouky
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 6 lžic vína Vin Santo nebo cherry či třešňovice + trochu na polití hotového dortu
    • kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče
    • lžička sody
    • 50 g piniových oříšků
    • moučkový cukr na poprášení
    • crème fraîche k podávání

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 150 °C, kulatou dortovou formu o průměru 22 centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce utřete s cukrem – nejlépe elektrickým šlehačem – bude to trvat 7–8 minut. Pak přidejte mouku, olivový olej, Vin Santo, citrusovou kůru a sodu. Dobře promíchejte, nalijte do dortové formy a pečte 40–45 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Dort nechte vychladnout. Před podáváním pokapejte koláč trochou alkoholu, ozdobte nasucho opraženými piniovými oříšky a poprašte moučkovým cukrem. Každou porci servírujte s pořádnou lžící crème faîche.

NĚCO NAVÍC: Vin Santo neboli Svaté víno je specialitou z Toskánska. Toto dezertní víno vyrobené z polosuchých bobulí se tradičně konzumuje se sušenkami zvanými Cantuccini (tvrdší sušší sušenky s půlkami neloupaných mandlí).

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář