Velikonoční beránek

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli, a teď vám hrdě představujeme našeho (letošního) favorita:
Vydání: 2005/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.77778
27 (hlasů)
Počet porcí: forma objem 2l
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 35 minut Chladnutí: 1-2 hodiny

Ingredience

    • 300 g polohrubé mouky
    • 5 vajec, oddělených
    • 2 vejce navíc
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
    • 2 rozinky
    • máslo na vymazání formy
    • moučkový cukr na poprášení
    • čokoládovou polevu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
 
3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu
■ Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
■ Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
■ Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
kde sezenu dve rozinky?
Obrazek uzivatele
Tak za 1.: rozinka je úplná blbost - je to přece z HROZNŮ, takže normální člověk říká a píše HROZINKA (jen d*bil odstraní z hrozinky H) a za 2. to byl dost trapný vzkaz.
Obrazek uzivatele
No ty inteligente 1. píše se ROZINKY!!!!!! 2.předchozí autor to myslel nejspíš jako vtip, kde sehnat 2ROZINKY.... Takže jediný d*bil je tu někdo zcela jiný....
Obrazek uzivatele
Jo? A hrozinky jsou z čeho? Z Hroznů a né z roznů. Jasně, teď každej říká rozinky, ale je to pěkná b*bost. Myslím, že d*bilové jsou tu už 2, když je někdo tak inteligentní, že do diskuze k receptu musí psát takové "vtipné" poznámky.
Obrazek uzivatele
nechcete radši napsat jak se vám povedl beránek v hrozinky?
Obrazek uzivatele
Tak aby bylo jasno.!!!!! Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. Mohou se jíst syrové nebo se používají při pečení (např. bábovka, mazanec) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo). Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, tak cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Rozinky se někdy prodávají též pod názvem sultánky. Sultánky jsou obzvlášť sladké rozinky sušené z vinných odrůd s velkými, bezsemennými plody,[1] zpravidla žlutozelenými. A stačilo tak málo. Vyhledat si to ve slovníku.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.34
Obrazek uzivatele
Je dost smutné, že místo diskuse o pečení či receptu se tu hádáte o hovadinách. Na to jsou jiné stránky na internetu. Takže se kroťte a bavte se k věci. Já se těšila, že je tu tolik diskusí o tom, jak beránka správně upéci... Smutné:o/ Pro takzvané "chytráky" (stačí si otevřít wikipedii): Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen.
Obrazek uzivatele
Nezkoušel jste někdo přidat do těsta kakao? chtěla bych černouška a nevim jestli můžu použít tenhle recept a kakao si přidat nebo radši najít speciální už s kakaem
Obrazek uzivatele
Dělala jsem beránka letos poprvé, tak jsem na něj byla dost zvědavá. Povedl se nádherně, ani kousek se z něj neodlomil, záda měl krásně vyklenutá a z formy jsem jej dostala velmi snadno. Navíc mi velmi chutnal! Jediný háček byl v tom, že jsem jej musela sníst sama, na manžela je toto těsto příliš suché, takže další roky budu muset vyzkoušet nějakou "mokřejší" variantu :-)

Přidat komentář