Velikonoční beránek

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli, a teď vám hrdě představujeme našeho (letošního) favorita:
Vydání: 2005/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.77778
Počet porcí: forma objem 2l
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 35 minut Chladnutí: 1-2 hodiny

Ingredience

    • 300 g polohrubé mouky
    • 5 vajec, oddělených
    • 2 vejce navíc
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
    • 2 rozinky
    • máslo na vymazání formy
    • moučkový cukr na poprášení
    • čokoládovou polevu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
 
3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu
■ Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
■ Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
■ Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Přidat komentář