Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!
Vydání: 2008/9
Autor:
Hodnocení:
54 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: 2 dny
P
Marináda Česká

Ingredience

    • 1,5 kg kančí kýty
    • 3 lžíce slunečnicového oleje
    • 100 g slaniny, pokrájené nadrobno
    • 80 g hladké mouky
    • 1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky
    • 3 lžíce dezertního vína

    Na marinádu
    • 1 cibule, pokrájená nadrobno
    • 2 mrkve, nakrájené nadrobno
    • 1 petržel, nakrájená nadrobno
    • ¼ celeru, nakrájeného nadrobno
    • 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu a 5 kuliček jalovce
    • kůra z jednoho citronu
    • 100 ml octa
    • 200 ml slunečnicového oleje

    Na šípkovou omáčku
    • 200 ml červeného vína
    • 120 g šípkové zavařeniny
    • citronová šťáva a kůra + sůl na dochucení

Příprava jídla

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte
na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem moukou, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Daňčí závitek po znojemsku

Kančí segedín

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.
Obrazek uzivatele
Kolik červeného vína se do receptu dává? Není to uvedeno v seznamu surovin. Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

Přidat komentář