Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

4.5/5 Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6442 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 357 g
Tuky 360 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická večeře. V pátek naložte maso, pozvěte přátele a v neděli se sejděte u jednoho stolu. Po kýtě se jen zapráší!

Suroviny

kýta
slunečnicový olej 3 PL
slanina 100 g
pokrájená nadrobno
hnědý cukr 1 ČL
+ trochu na dochucení omáčky
Na marinádu
pokrájená nadrobno
mrkev 2 ks
pokrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
celer ¼ ks
nakrájený nadrobno
pepř mletý 10 kuliček
nové koření 5 kuliček
tymián 1 ČL
sušený
jalovec 5 kuliček
z 1 citronu
ocet 100 ml
slunečnicový olej 200 ml
Na šípkovou omáčku
šípkový džem 120 g
na dochucení
na dochucení
sůl
na dochucení

Postup

1

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. 

2

Pak ho vyjměte, osušte papírovými utěrkami a obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku).

3

V pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Lehce opečte. Přidejte cukr, zalijte octem z marinády (olej oddělte a koření vyhoďte) a dezertním vínem. Do pekáče vložte maso, dejte do trouby a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.

5

Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na sporák a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem mouky, zalijte červeným vínem na omáčku, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

14.12.2023 10:03
Z receptu vám vypadl ocet v marinádě .
28.10.2023 19:01
Dobrý den ,ze seznamu ingrediencí vám zřejmě někde vypadl ocet , protože ho máte v postupu ,ale v ingrediencích není .
03.07.2018 16:23

Kolik červeného vína se do receptu dává? Není to uvedeno v seznamu surovin. Děkuji

04.07.2018 12:25

Dobrý den, pokud se ptáte na červené víno, které se přidává do šípkové omáčky, mělo by ho tam přijít 200 ml – údaj najdete v rozpisu na šípkovou omáčku ve sloupku ingrediencí. Samotná kýta se ještě po opečení masa podlévá marinádou a třemi lžícemi dezerního vína (uvedeno v seznamu ingrediencí v horní části sloupku).

17.09.2014 23:07

Vynikající. Postupovala jsem přesně podle receptu, až na to dezertní víno, které jsem neměla. I tak jsme si moc pochutnali.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč