Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční karotkový dort

Hvězdu velikonočního stolu ozvláštňují hrubě nasekané oříšky – odolejte pokušení umlít je příliš jemně, nebyly by tak křupavé. Šťavnatá jarní karotka je nejlepší syrová; pokud byste měli jen starší mrkev, krátce ji před strouháním povařte, aby zvláčněla.

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: cca 14 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Dort Americká

Ingredience

    • 600 g karotky
    • 50 g marcipánové hmoty (viz Tip Apetitu)
    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 120 g krupicového cukru
    • špetku soli
    • 1 lžičku citronové šťávy
    • 1 pomeranč, pečlivě omytý
    • 300 g lískových oříšků, nasekaných nebo
    • hrubě mletých
    • 80 g hladké mouky
    • 3 lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 400 ml zakysané smetany
    • vanilinový cukr nebo špetku pravé vanilky
    • 100 g moučkového cukru
    • 2–3 lžíce sekaných pistácií

    Na ozdobu – mrkve:

    • 250 g marcipánové hmoty (neseženete-li oranžovou, obarvěte neutrální, viz Tip Apetitu)

     

Příprava jídla

1. Karotku nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte ji trochu okapat na kuchyňském papíru – příliš velké množství šťávy by těsto zředilo. Pokud máte tužší zimní mrkev, krátce ji povařte a vychladlou nastrouhejte. Můžete samozřejmě použít kuchyňského robota, ale Ondru náramně bavilo měnit podobu mrkve vlastním nasazením.

2. Marcipánovou hmotu nastrouhejte také a v misce ji promíchejte se žloutky, 50 g krupicového cukru a 2 lžícemi horké vody. Metličkou nebo šlehačem 8 minut prošlehávejte, až vznikne krémová, napěněná směs. Bílky, špetku soli a citronovou šťávu vyšlehejte na tuhý sníh a přisypte k němu zbytek krupicového cukru. Šlehejte ještě 3 minuty, až je sníh opravdu tuhý.

3. Mouku prosijte. Jestliže nemáte speciální síto, stačí nad mísu umístit cedník s jemnými oky. Poklepáváním a potřásáním pak mouku snadno prosijete. Krásně se provzdušní, a to bude na kyp‑
rosti těsta znát. Pokud by se snad v mouce vyskytly nějaké nečistoty, síto je zachytí. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

4. Sníh spojte se žloutkovou hmotou. Z půlky pomeranče ostrouhejte kůru a pak ho vymačkejte. Kůru, mouku, prášek do pečiva, skořici i oříšky pomocí metličky s citem spojte s vaječnou hmotou. Nakonec vmíchejte nastrouhanou karotku. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

5. Ušlehejte krém. Zatímco Adélka hlídá pečení (dort upečete za 35–40 minut, v horkovzdušné o pět minut dříve), Ondra objevil půvab strojů a z kysané smetany, vanilky, moučkového cukru a pomerančové šťávy vyšlehal hedvábný krém.

6. Dort jako skládačka. Dělba práce pokračuje: Ondra už iniciativně vyrábí marcipánové mrkve, Adélka nechala korpus vychladnout ve formě a pak ho podélně rozkrojila. Polovinou krému se pak spojí obě části, zbytek zůstane na potření. Krém se dobře roztírá širokým plochým nožem nebo špachtlí.

7. Jak vytvarovat mrkvičky. Marcipánovou hmotu změkčete a zvláčněte v dlani; dětem to nemusíte vysvětlovat – jsou přece zvyklé na práci s plastelínou... Z oranžové vyválejte mrkve, ze zelené stvořte kousky natě.

8. Osázejte záhonek. Mrkve můžete sázet přímo do vrstvy krému. Pro větší efekt v něm vytvořte držadlem příboru nebo jídelním nožem cestičky a vysypte je pistáciemi; pak zasaďte mrkve. Před krájením nechte dezert trochu vychladnout. Pokud ho nechcete podávat hned, zabalte celý korpus do alobalu nebo fólie a dejte ho do ledničky. Díky šťavnatému těstu vydrží vláčný i několik dní. Plňte, potírejte a zdobte však až před podáváním!

Čtyři triky
1/ správný tvar
Čtvercový tvar je pro náš recept ideální, a navíc vypadá zajímavě. Tescoma vyrábí lehkou hranatou formu s nepřilnavým povrchem ve dvou velikostech, k mání v široké prodejní síti za cenu od 70 Kč. V nabídce je i forma z varného skla Simax, prodává například Tesco, cca 100 Kč.

2/ hebký krém
Zakysaná smetana je skvělý doplněk dezertů – má skvělou konzistenci, pikantní chuť a neroztéká se. Je načase, aby ji pro tenhle účel objevila i česká kuchyně! 150 ml stojí od 12 Kč, běžná obchodní síť.

3/ výtvarná výchova
Pokud neseženete náležitě zbarvenou marcipánovou hmotu (viz Tip), použijte bílou a prohněťte ji s pár kapkami jedlého barviva, aby se stejnoměrně rozptýlilo. Pak už můžete popustit uzdu fantazii a začít tvarovat.

4/ zelené oříšky
Čím čerstvější jsou pistácie, tím jsou také zelenější. Pokud nemáte štěstí a oříšky jsou příliš dohněda, můžete pro kýžený efekt použít některé z cukrářských  zdobení. Vyrábí např. Dr. Oetker.


Tip Apetitu:
Nejlepší marcipán (jemná hmota z mletých mandlí a cukru; laciné verze nahrazují mandle sušeným mlékem a aromaty) dodává na český trh firma Kovandovi. Prodává se v různých barevných dvojkombinacích nebo v neutrální bílé variantě v široké síti supermarketů i větších samoobsluh. 100 g stojí cca 45 Kč.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
ještě nikdy se mi tak dobře nepovedl udělat dort!Je to sice trošku pracné dělat mrkvičky,ale co by člověk pro děti neudělal.Dokonce i ti co ohrnují nos nad mrkví se oblizovali.
Obrazek uzivatele
Prosím, je možné použít do těsta něco namísto marcipánové hmoty??? díky..H.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.42
Obrazek uzivatele
Při přípravě krému ze zakysané smetany jsem postupovala dle návodu, ale namísto krému vznikla tekutina, nenatiratelná! A to jsem nepoužila šťávu z celého pomeranče, jen pár kapek.Kde jsem udělala chybu? Nebo je celý návod nesmyslný?
Obrazek uzivatele
měla jsem stejný problém - někde pak bylo napsáno (nevím jestli na diskuzi nebo v časopise), že to může být tím, že se krém moc dlouho mixoval. Já ho třeba dělala ručním elektrickým šlehačem poprvé, podruhé jsem zkusila jen lehce zamíchat rukou a už to bylo bez problémů.
Obrazek uzivatele
požijte místo poloviny smetany mascarpone a posadí vás to na zem!
Obrazek uzivatele
Zatím mi všechny recepty z Apetitu fungovali, proto jsem celkem rozčarovaná, že tenhle úžasně vypadající dort dopadl zcela jinak. Jednak mi chybí informace, jak velká má být forma, použila jsem trochu větší a i když těsta bylo fakt hodně, nakonec lehlo a nemohla jsem dort rozříznout, ale s tím jsem si poradila. Ale co hlavně - krém mě totálně dostal, dělala jsem ho 2x, míchala raději v ruce, dle místních rad, použila kvalitní zakysanou smetanu a stejně z toho byl výtečný, leč hodně tekutý nápoj... Stálo mě to hodně sil a peněz a navíc moje kamarádka přišla o narozeninový velikonoční dort:-(
Obrazek uzivatele
Místo jedné poloviny smetany použijte mascarpone. Výsledek je úžasný! Výsledná konzistence je jako pribináček, takže pokud není mascarpone, vzal bych probináčka se smetanou v poměru 2:1
Obrazek uzivatele
Dortm jsem dělala na oslavu narozenin mladší dcery a měl ohromný úspěch. Dětem samozřejmě nejvíc chutnali mrkvičky a dospělím zase samotný dort s křupavými oříšky. Kombinace mrkvovo-oříškového těsta se zakysanou smetanou je opravdu famózní. Pro velký úspěch jsem se rozhodla dort udělat teď o víkendu na oslavu, pro změnu, manželových narozenin.

Přidat komentář