Tvarohový koláč s meruňkami

Lehounký dezert připomíná americký cheesecake, ale je nadýchanější. Nejlepší je upéci ho den předem.
Vydání: 2005/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.8125
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 75 minut

Ingredience

    • 100 g másla nakrájeného na kostičky + trochu na vymazání formy
    • 100 g mletých mandlí
    • 100 g hladké mouky prosáté se lžičkou prášku do pečiva
    • 100 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • 1 velké vejce

    Na náplň:

    • 250 g jemného tvarohu nebo
    • ricotty
    • 2 velká vejce
    • 6 lžic zakysané smetany
    • 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • sáček vanilinového cukru nebo
    • 2 lžíce moučkového cukru s pravou vanilkou
    • 8 malých kompotovaných meruněk, odkapaných a rozpůlených
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Všechny suroviny na korpus kromě vajíčka vsypte do mísy robota a několikrát prošlehněte, abyste získali hrubší drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně). Přidejte vajíčko a zpracujte na hladké těsto.

2. Koláčovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným dnem lehce vymastěte a přesuňte do ní těsto. Vymačkejte prsty, uhlaďte a pečte zhruba pětadvacet minut, až vyběhne a zezlátne.

3. Mezitím rozetřete v míse tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem. Upečený korpus vysuňte z trouby, poklaďte meruňkami a přelijte tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi padesát minut, až tvaroh zpevní a těsto bude krásně zlaté a už od pohledu křehké.

Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Přeprava a servírování:

Formu přetáhněte fólií na potraviny. Na místě určení vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.

Jiný recept na tvarohový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Přidat komentář