OBCHOD

Gratinované brambory

Smetanově jemná příloha k masu s křupavou krustičkou. Ve větším množství hravě zastane roli hlavního chodu.
Vydání: 2009/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
56 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 45 minut
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 600 g brambor (varný typ A nebo AB), nejlépe odrůdy Desiree nebo jiných lojovitých brambor
    • 20 g másla, rozpuštěného
    • 125 ml smetany ke šlehání nebo 12% smetany
    • 125 ml mléka
    • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 1 středně velká cibule, oloupaná a nakrájená na tenká půlkolečka
    • 2 stroužky česneku, prolisované
    • mořská sůl a drcený čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažte máslem. Smetanu, mléko a ¼ lžičky muškátového oříšku vložte do rendlíku, na středním ohni přiveďte k varu a ihned stáhněte z plamene.

2
Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěte do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla být vrstva brambor. Rovnoměrně zalijte horkou smetanovou směsí. Dejte do předehřáté trouby a pečte tři čtvrtě hodiny, aby brambory změkly.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář