Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový beránek – mazlík

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu?
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
26 (hlasů)
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 60 minut
P
Česká

Ingredience

    • 1 biocitron
    • 250 g másla
    • 250 g hladké špaldové mouky
    • špetka soli
    • 4 vejce
    • 150 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • tuk a krupice na vymazání a vysypání formy
    • čokoládová poleva na oči

    NA BEZÉ
    • 3 bílky
    • 150 g krupicového cukru

Příprava jídla

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí. Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně střídavě přidávejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru. Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.

Troubu zahřejte na 180 °C. Bílky vyšlehejte dotuha a přitom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka udělejte spoustu malých ,pusinek‘, aby pokryly povrch. Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo. Pomocí čokoládové polevy udělejte oči a podávejte.

TIPY & TRIKY

  • Kynuté těsto je skvělé pro vizuálně velmi efektní německé formy, v nichž se peče ,hlavou dolů‘, protože je tuhé a neprotéká spárou.
  • Beránci jsou individualisté, abyste je v pohodě a v celku dostali z formy, držte se chvíle, která je k vyklopení určena v receptu.
  • Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte – teplé těsto má mnohem větší tendenci se lámat. Hlava se sice v nouzi dá upevnit párátky, ale přiznejme si, že to prostě není ono.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová vajíčka

Sladké Velikonoce!

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento beranek se me nepovedl, nevim,kde nastala chyba. V receptu schazi prasek do peciva, tak beran byl chudinka srazeny. Chut ale dobra, sni se i nepovedeny. A nesel z formy ven, ackoli jindy problem nemivam.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, kypřicí prášek v receptu nechybí, ale můžete půl sáčku přidat, pokud chcete. Důležité je dobře vyšlehat máslo s cukrem a pak postupně opatrně přidávat další suroviny, abyste nezničila vytvořené bubliny, podobně jako u třené bábovky. Jen tak těsto zůstane nadýchané.

Beránka jsme pekli vícekrát a nesrazil se ani jednou. Důvody, proč se vám nepovedl, můžou být různé: každé trouba peče jinak, forma, kvalita mouky a dalších surovin... Důležité je nepéct příliš zprudka.

K vyklopení můžu poradit jen tolik, že je důležité formu opravdu pečlivě, kousek po kousku vymazat a vysypat, aby se těsto nikde nepřichytilo.

Držím palce, ať se beránek příště povede.
Obrazek uzivatele
Dobrý den. prášek do pečiva v receptu nechybí ve smyslu, že tam nemá být? Protože v ingrediencích ani v postupu opravdu není? Díky za info.
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
omlouváme se, píšeme asi "s křížkem po funuse" :-(. Už asi máte dávno napečeno a snědeno. Kypřící prášek v receptu opravdu být nemá. Pokud budou suroviny správně vyšlehané, nebude ho třeba. Ovšem pokud chcete mít jistotu, určitě můžete lžičku či dvě přidat do mouky a určitě ničemu neuškodíte. Jak jste to nakonec vyřešila? Upekla jste beránka s práškem či bez? A povedl se?

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář