Suroviny
jehněčí kýta
2
kg
s kostí
cibule
2
ks
mrkev
2
ks
řapíkatý celer
2
ks
česnek
1
olivový olej
sůl mořská
hrubší
pepř
čerstvý mletý
tymián
svazek
menší, čerstvý
rozmarýn
šalvěj
Postup
1
Jehněčí kýtu vyndáme z lednice a necháme 30 minut odpočinout.
2
Troubu si předehřejeme na 240°C/plyn 9.
3
Mezitím si připravíme zeleninu. Rozebereme si česnek na stroužky, které ale neloupeme. Cibule oloupeme a nakrájíme každou na tři silnější kolečka. Mrkev a celer omyjeme a nakrájíme na vetší kousky. Takto připravenou zeleninu vložíme do zapékací mísy, přidáme rozmarýn, tymián, šalvěj, olivový olej a vše promícháme.
4
Jehněčí kýtu ze všech stran napepříme, nasolíme, pokapeme olivovým olejem a krouživími pohyby vetřeme do masa. Takto připravenou kýtu vložíme do zapékací mísy na zeleninu, lehce podlejeme, přiklopíme a dáme péct na 200°C/plyn 6.
5
Pečeme 1 hodinu a cca 30 minut dopékáme kýtu odkrytou dokud není maso růžově načervenalé.
Foto: PXhere.com