Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paella s mořskými plody

Původně prosté jídlo španělské Valencie se časem stalo symbolem celé země. Kdysi si sedláci do rýže upravené na ohni dávali zeleninu a hlemýždě, dnes v ní najdete králičí i vepřové maso, artyčoky i jelita. Nejoblíbenější ale zůstává paella marinera - s mořskými plody.
Vydání: 2009/7
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření 30 minut
P
Maso Středomořská

Ingredience

    • 150 ml olivového oleje
    • 8 tygřích krevet, nevyloupaných
    • 8–10 krevet střední velikosti, nevyloupaných
    • 350 g kalamárů
    • 3 větší hodně zralá rajčata
    • sůl, případně pepř
    • 750 g rýže
    • 1½–1¾ l rybího vývaru nebo vody
    • 1 g šafránu
    • 250 g slávek
    • 250 ml zeleninového vývaru

Příprava jídla



1 OPÉKEJTE

V pánvi rozehřejte olej. Pak na něm zprudka opečte krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté je vyjměte a zabalte do alobalu – dojdou, a zároveň je udržíte teplé. Zajímavého efektu dosáhnete, když některé krevety opečete již vyloupané, některé ještě se schránkou.



2 PŘIDÁVEJTE
Rajčata dejte do cedníku, spařte horkou vodou a špičkou ostrého nože oloupejte; pak je nakrájejte na kostičky. Do pánve (pro čtyři osoby vám bude stačit o průměru 34 centimetrů) vložte nakrájené kalamáry a přimíchejte rajčata. Krátce osmahněte a osolte.



3 RÝŽUJTE
Přidejte rýži, krátce ji osmahněte a pak vlijte vývar nebo vodu. Rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Vařte zhruba 20 až 30 minut a v polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.



4 UVAŘTE SLÁVKY
Slávky povařte v zeleninovém vývaru, sceďte a pak i s krevetami položte nahoru na paellu. Pro slávky platí jednoduché pravidlo: pokud koupíte čerstvé, vařte jen ty zavřené, otevřené odstraňte. Vařením by se měly slávky otevřít, ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.

Tipy & triky

RÝŽE
Pokud neseženete japonskou rýži, použijte italskou arborio.

HRÁŠEK
Pro zpestření chuti i barvy přidejte 2–3 hrsti čerstvého hrášku.

PRAVÁ PÁNEV
Říká se jí paellera nebo jednoduše paella a je to pánev stvořená přímo a jen pro paellu. Originál španělskou – od firmy Valira – seženete přes internet na adrese www.nasekuchyne.cz. Pánev o průměru 34 cm (stačí pro čtyři osoby) stojí 720 Kč, velká o průměru 46 cm (nají se z ní zhruba šest až osm lidí) přijde na 1300 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář