Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc

Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc
ZDROJ: Apetit

Líbilo by se vám vařit ve středomořském stylu, který jste si oblíbili na dovolené a možná se vám po něm stále ještě stýská? Nebojte se, není to nic složitého. Recepty z několika surovin připravíte pohodlně v jedné pánvi.

Ačkoliv letní počasí si žádá odlehčenou stravu, prázdniny bývají často ve znamení grilování a příprpavy moučníků se sezónním ovocem. Máte pocit, že je to váš případ? Pojďte se alespoň v jejich závěru inspirovat středomořskou kuchyní, která je rychlá a nutričně vyvážená. Vařit s námi ve středomořském stylu můžete klidně celý měsíc.

K masu spoustu zeleniny

Konec léta je ideální příležitostí zařadit do jídelníčku více sezónní zeleniny. Zpestřit a odlehčit díky ní můžete nespočet masových pokrmů.

  • Vyzrálá rajčata jsou ideální pro přípravu omáček. Nakrájejte je na kousky a zapečte na pánvi třeba s kousky kuřecího či vepřového masa.
  • Na závěr přihoďte pár oliv, kaparů nebo středomořských bylinek.
  • Papriky naopak opečte nasucho, hodí se i jako jednoduchá chutná příloha.
  • Cuketám stačí trocha olivového oleje a pepře. Výhodou zeleniny připravované na pánvi spolu s masem je totiž hlavně to, že si chuť předají a už se nemusíte o nic starat.
  • Na samotném konci léta pak přichází na scénu dýně, která dodá masovým směsím sytost a nasládlou chuť.

Italská frittata i španělská tortilla

Rychlé a snadné pokrmy z vajec fungují v létě dokonale. Italská frittata nebo španělská tortilla zajistí vydatnou snídani před celodenním výletem, lehký oběd i večeři pro celou rodinu.

  • Jedná se v obou případech v podstatě o středomořskou obdobu omelety, s tím rozdílem, že frittata i tortilla jsou vyšší a trochu připomínají zapečený vaječný dort.
  • Hlavní ingrediencí pravé tortilly jsou brambory, zatímco do frittaty můžete zakomponovat takřka cokoliv od zeleniny po uzeninu či sýry.
  • Obě verze pohodlně připravíte na hlubší pánvi.
  • Podávat je můžete ještě teplé nebo si část schovat na později. Výborně chutnají i za studena.
  • Jako přílohu k vaječným specialitám doporučujeme směs listových salátůhořčičným dresinkem.

Rýže i těstoviny z jedné pánve

Mistrovským dílem připravovaným na pánvi je španělské národní jídlo paella. Tento rýžový pokrm je ideální příležitostí jak do jídelníčku zakomponovat ryby a mořské plody, které ve středomořské stravě nesmějí chybět.

  • Krevety, slávky, ale třeba i lososa lze vhodně kombinovat samozřejmě i s těstovinami.
  • Supersnadnou volnou je konzervovaný tuňák nebo ančovičky, které dodají každému jídlu šmrnc.
  • Na pánvi je přitom připravíte raz dva. Suché těstoviny menší velikosti přidejte do pánve, zalijte vodou a dovařte vše v jednom.
  • Podobně se připravujte také italské risotto, v němž nesmí chybět parmazán a připravuje se tzv. al dente neboli "na skus".
  • Inspirujte se v našich třiceti receptech a vařte ve středomořském stylu třeba celý měsíc.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč