Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paella po valencijsku

Horké červencové víkendy přímo vybízejí k tomu, svolat přátele a strávit s nimi čas ve společnosti skvělého jídla a pití. Připravte jim třeba dokonalou španělskou paellu!

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • panenský olivový olej
    • po 1 malé žluté, oranžové a červené paprice, zbavené semen a nakrájené na kostičky
    • 1/2 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4–5 stroužků česneku, nasekaných nadrobno
    • 1 velká snítka čerstvého rozmarýnu
    • 4–5 sardelových řezů, okapaných
    • 400 g konzerva loupaných rajčat, okapaná a nasekaná
    • 1 lžíce mleté sladké papriky (může být i uzená, nebo směs podle chuti) + k podávání
    • cca 2 litry drůbežího vývaru, horkého
    • 3 pořádné špetky šafránových nitek
    • cca 100 g zelených oliv plněných papričkami
    • 500 g kulatozrnné rýže na paellu
    • (vločková) mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 6–8 celých tygřích krevet (nejlépe nepředvařených)
    • cca 500 g slávek, očištěných (ty, co se při čištění nezavřou, vyhoďte!)

    K PODÁVÁNÍ

    • 2–3 citrony
    • hrachové výhonky či mladé rostliny

Příprava jídla

1 Na středním až silném ohni (může to být i gril s pořádnou vrstvou žhavých uhlíků) rozehřejte pánev na paellu (o průměru cca 40cm) nebo jiný vhodný kus nádobí. Vlijte do ní trochu olivového oleje. Vsypte papriky nakrájené na kostičky, opékejte 3–4 minuty, pak přidejte cibuli, česnek a rozmarýn. Soustavně míchejte vařečkou nebo obracečkou, aby se česnek nepřipálil.

2 Pak přidejte sardelky, podrťte je vařečkou/obracečkou na pastu a důkladně je promíchejte s ostatními surovinami v pánvi. Vsypte rajčata, promíchejte a pár minut prohřívejte. Potom vsypte mletou papriku a asi minutu míchejte. Vlijte asi 1,5 litru vývaru, promíchejte a vložte šafrán. Přiveďte k prudkému varu a vařte 3 minuty. Pak vyjměte rozmarýn, vsypte olivy, promíchejte a rovnoměrně zasypte rýží, aby byla rozprostřená po celé pánvi.

3 Vařte rýži asi 15 minut nebo tak dlouho, až zmizí skoro polovina vývaru (nemíchejte). Ochutnejte, jak je rýže uvařená – měla by být asi zpola hotová. Podle potřeby dosolte. Krevety naaranžujte do kruhu na rýži spolu se slávkami. Přiklopte, pokud máte poklop na gril, tak tímto poklopem (kouřové aroma tak prostoupí celým pokrmem), pokud vaříte na vařiči či otevřeném grilu, přiklopte pánev poklicí. Vařte asi 5 minut.

4 Odklopte, ochutnejte rýži, a pokud je paella suchá a rýže není hotová, přilijte trochu vývaru a vařte ještě 4–5 minut. Neotevřené slávky vyhoďte.

5 Uvařenou paellu podávejte pokropenou trochou olivového oleje a citronové šťávy, osolenou vločkovou mořskou solí a opepřenou čerstvě mletým pepřem, ozdobenou hrachovými výhonky a klínky citronu, popřípadě poprášenou další paprikou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilované nektarinky s burratou, chilli a mátou

Citronovo-mátové cuketky

Ricottová zmrzlina bez míchání inspirovaná sicilskými cannoli

Salát s rajčaty a chorizem

Hovězí skirt steak se salsou verde

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobry vecer, neda mi nereagovat na tento recept, nakolko zijem vo spanielskej Valencii. Originalna Valencianska paella neobsahuje morske plody a ani olivy. Najprv sa opecu na oleji platky cervenej papriky, ktore sa odlozia bokom, potom maso (kura a kralik, niekto opeka aj masove gule, ini nie) a tiez sa odlozi bokom. Na olej sa nastruha paradajka, prida sa zelenina (biele velke fazule a velke zelene ploche fazule), potom sa vrati sa spat maso s masovymi gulami a prida sa ryza (sype sa do kriza). Prileje sa voda (pomer 1:2) a uz sa viac vody nedolieva a ryza sa nemiesa. Ked je ryza hotova, tak sa odstavi, polozia sa na nu platky opecenej cervenej papriky, paella sa prikryje a necha sa cca 10 minut dosjt. Na severe Valencie pridavaju do paelly slimaky a v inych regionoch bravcove rebierka. Podla zeleninovej sezony sa mozu este pridat articoky alebo boby. Dobru chut!
Obrazek uzivatele
Děkujeme za zajímavý komentář. Je vždycky inspirující dozvědět se něco nového od lidí, kteří žijí přímo na místě.

Přidat komentář