Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

Oprašte starou českou klasiku, přidejte karlovarský knedlík a užijte si hostinu.
Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 3 hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg telecího masa (z kýty)
    • sůl
    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, oloupaná a rozčtvrcená
    • 1 rajče, na čtvrtky
    • 100 g pražské šunky, na nudličky
    • 100 g másla
    • 100 g hladké mouky
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 150 g mandlových lupínků, lehce nasucho opražených + na ozdobu
    • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • cukr k dochucení
    • 3–4 lžíce strouhaného křenu
    • oříšek másla na zjemnění chuti

    Na vývar
    • 500 g hovězích žeber
    • 1 cibule, oloupaná
    • 2 středně velké mrkve, na kolečka
    • 2 bobkové listy
    • po 3 kuličkách nového koření a pepře

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Očištěné maso stáhněte provázkem do rovnoměrného balíčku. Vydatně osolte. V pekáčku na sporáku rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Až se zatáhne, přidejte rajče, cibuli i šunku a asi 10 minut opékejte. Pekáček zakryjte propíchaným alobalem a dejte na tři hodiny péct – po půl hodině stáhněte teplotu na 150 °C.

2 Mezitím připravte vývar. Žebra, cibuli, mrkev a koření zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a pak hodinu mírně vařte. Poté sceďte.

3 Na omáčku ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem a 20 minut za občasného míchání zvolna vařte. Přilijte smetanu, krátce zahřejte, vmíchejte mandlové lupínky, muškátový oříšek, dochuťte solí a cukrem a přidejte křen; zjemněte máslem.

4 Maso vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíky, přelité omáčkou a dozdobené plátky mandlí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svíčková se žemlovými knedlíky

Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem

Přidat komentář