Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohová štóla s rozinkami

Štólu pečte s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla. Pod krustičkou z másla a cukru pak objevíte úplný poklad.
Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
73 (hlasy)
Počet porcí: Na 1 štólu
Doba přípravy:
Odležení: 30 minut Pečení: 40 minut
P
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 500 g hladké mouky + 1 kypřicí prášek
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 vejce
    • 250 g tučného tvarohu + špetka soli
    • 3 lžíce rumu
    • 250 g másla, změklého
    • 150 g rozinek, propláchnutých
    • 100 g barevného kandovaného ovoce
    • 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
    • 100 g nasekaných oloupaných mandlí
    • 150 g marcipánu

    Na potření
    • 70–100 g másla, rozpuštěného
    • 120–150 g moučkového cukru

Příprava jídla

1 Mouku prosijte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

2
Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Pečte při 180 stupních 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.

3 Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.

Něco navíc:
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept ošidím o marcipán - nemám ho ráda a i přes tuto úpravu je prostě vynikající !!
Obrazek uzivatele
Štola je naprosto skvělá, pekla jsme ji letos dvakrát... :)

Přidat komentář