Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tradiční bramboračka

Šetřete přírodu a polévku vařte i podávejte v jednom hrnci. Pokud má hrnec kvalitní nepřilnavý povrch, můžete v něm rovnou připravit jíšku a pak ji jen zalít vodou.

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • hrst sušených hub
    • 6 středních brambor
    • 1 větší mrkev
    • kousek celeru, asi o velikosti dětské pěsti
    • 1 petržel
    • asi 10cm kousek pórku
    • 1 menší cibule
    • 3 stroužky česneku
    • asi 2 lžíce másla
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíce sušené majoránky
    • hrst nasekané čerstvé petrželky
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1 Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.

2 V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.

3 Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jednoducha rychla, dosla mi majoranka a tak jsem ji nahradila z casti cerstvym libeckem.

Přidat komentář