Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládovo-karamelové košíčky

Crème fraîche je něco mezi klasickou zakysanou smetanou a šlehačkou. Výhodou je nízký podíl laktózy, který vám nerozhodí trávení, a to je velké plus pro tento sladký košíček.
Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: Na 6 košíčků
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 15 minut
Chlazení: 45 minut
P
Cukroví Francouzská

Ingredience

    • 280 g hladké mouky + trocha na poprášení válu
    • 20 g kakaa holandského typu
    • 150 g másla
    • 50 g tmavého třtinového cukru
    • ½ lžičky soli

    Na karamelovou náplň
    • 225 g krupicového cukru
    • 120 g slaného másla (například směs másla a margarínu Lurpak, k dostání kolem 47 korun)
    • malá špetka soli
    • 3 lžíce crème fraîche

    Na čokoládovou náplň
    • 200 g hořké čokolády
    • 4 lžíce crème fraîche
    • 30 g slaného másla

Příprava jídla

Na těsto vložte do kuchyňského robotu mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvořte hmotu připomínající drobenku. Dávejte ale pozor, aby  se máslo nerozpustilo a nevsáklo. Pak drobenku postříkejte 50–70 ml ledové vody a dál míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Přendejte na kuchyňský vál a krátce prohněťte a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C a dovnitř vložte plech. Těsto rozdělte na šest dílů. Každý vyválejte na pomoučněné ploše na tloušťku 5 milimetrů. Pak každou placku vtlačte do vroubkovaných formiček o průměru 9 cm, přečnívající těsto neodstraňujte. Formičky i s těstem přikryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi, dejte na plech a pečte 10 minut. Pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte 5 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Formičky vyjměte a nechte 5 minut stát, pak košíčky vyklopte a dejte úplně vychladnout.

Na karamelovou náplň vsypte cukr do těžší pánve a zalijte 60 ml vody a na co nejmenším plameni zahřívejte, aby se rozpustil. Pak zesilte oheň a nechte sirup zezlátnout. Občas můžete pánví zakroužit, ale směsí nemíchejte, nebo vám cukr zkaramelizuje. Sejměte z  ohně a nechte 1–2 minuty zchladit a pak vmíchejte máslo a špetku soli. Dejte na dvě minuty stranou, pak přidejte crème fraîche a umíchejte dohladka; přesuňte do mísy a nechte 15 minut chladit.

Nakonec připravte čokoládovou náplň: čokoládu, crème fraîche a máslo ve vodní lázni umíchejte dohladka. Nechte zchladnout. Nakonec velmi pomalu a opatrně obě náplně smíchejte dohromady a naplňte jimi hotové zchladlé košíčky. Nechte dvě hodiny vychladit v lednici a  podávejte při pokojové teplotě – chcete-li, se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoláda

Přidat komentář